Naslovna Civilno društvo Srpski PEN centar povodom poništavanja ili zamrzavanja konkursa za kulturu

Srpski PEN centar povodom poništavanja ili zamrzavanja konkursa za kulturu

3 minuta za čitanje
0
184
Srpski PENcentar

Beograd, 26. mart 2020. – Srpski PEN centar izražava najdublju zabrinutost povodom odluka Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i Fondacije „Novi Sad 2021. – Evropska prestonica kulture“ da se redovni godišnji konkursi za podršku projektima u oblasti kulture ponište ili zamrznu za vreme trajanja pandemije koronavirusa.

Srpski PEN centar podseća da takve odluke ni na koji način neće pomoći u borbi za otklanjanje opasnosti i posledica pandemije koronavirusa, ali će ostaviti trajne i nenadoknadive štete u savremenoj srpskoj kulturi.

Zahvaljujući takvim odlukama, nisu dovedeni u pitanje samo mogućnosti umetnika iz različitih oblasti da prezentuju svoj rad kulturnoj javnosti, delatnost privatnih institucija kulture i nezavisne kulturne scene, rad izdavačkih kuća i opstanak časopisa iz oblasti kulture i umetnosti, organizovanje kulturnih manifestacija i programa, već čitav kulturni život u Srbiji i neotuđivo pravo javnosti da prati ostvarenja savremene kulture.

Srpski PEN centar poziva Sekretarijat za kulturu Grada Beograda da hitno povuče odluku o poništavanju Javnog konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi, kao i projekata umetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u kulturi čija je realizacija predviđena u 2020. godini, jer je takva odluka štetna, neodgovorna i nepromišljena.

Srpski PEN centar poziva Ministarstvo kulture i informisanja da odustane od odluke o obustavljanju rada konkursnih komisija tokom trajanja epidemije korona virusa, jer takva odluka dovodi u pitanje mogućnost realizacije najvećeg broja programa i projekata u kulturi koji su nužno dugoročni.

Srpski PEN centar poziva Fondaciju „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ da opozove odluku o obustavljanju svih javnih konkursa u kulturi koji su planirani u okviru ovog projekta.

Odluke koje se donose u ovom teškom trenutku za celu zemlju, pa tako i za kulturu ove zemlje, moraju biti u znaku podrške, solidarnosti i razumevanja. Odlukama se nikako ne smeju produbljivati postojeći problemi.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Konkurs za novinarsku nagradu “Srđan Aleksić”

Banjaluka, 18. septembar 2020. – Otvorene su prijave na konkurs za novinarsku nagrad…