Naslovna Društvo Šta saradnja sa NATO znači za namensku industriju?

Šta saradnja sa NATO znači za namensku industriju?

2 minuta za čitanje
0
966

Beograd, 13. maj 2017. (BCBP) – Individualni akcioni plan partnerstva Srbije i NATO (IPAP) ne obuhvata samo vojnu saradnju, već se odnosi i na veliki broj drugih javnih politika.

Beogradski centar za bezbednosnu politiku objavio je pojmovnik koji predstavlja načine na koje sprovođenje IPAP-a može uticati na poslovanje namenske industrije Srbije.

Namenska industrija se smatra pokretačem celokupne industrije Srbije i garantom stabilnosti, a proizvodi namenske industrije su od presudnog značaja za bezbednost i odbranu. Istovremeno, namenska industrija Srbije susreće se sa velikim izazovima u poslovanju.

Budući da spoljnopolitičko opredeljenje Srbije ne podrazumeva članstvo u NATO, najviši oblik političke saradnje Srbije i NATO dostignut je usvajanjem Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP) krajem 2014. godine.

Ovim sporazumom Srbija namerava da razvije dugoročnu, suštinsku i konkretnu saradnju sa NATO, što bi bio način ostvarivanja bezbednosti i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana i utvrđivanja procesa evropskih integracija.

Pojmovnik obuhvata procenu trenutnog stanja u namenskoj industriji i daje pregled oblasti u kojima je predviđeno unapređenje saradnje sa NATO. IPAP sadrži nekoliko skupova mera koje su od značaja za namensku industriju.

U ovom pojmovniku autor odgovara na pitanje kako primena IPAP-a može uticati na poslovanje namenske industrije, i to

  • postizanjem interoperabilnosti,
  • unapređenjem istraživanja i razvoja,
  • izgradnjom integriteta, i
  • jačanjem kontrole izvoza naoružanja i vojne opreme.

Izdavanje ove publikacije podržala je Ambasada Velike Britanije u Beogradu kroz projekat „IPAP na narodnom jeziku“.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ilić: Ugrožena odbrana i vodosnabdevanje Beograda

Beograd, 02. jun 2021. – Predstavnik grupe Savski nasip Oliver Ilić  izjavio je FoNe…