Naslovna Politika Štajnmajer: Nemačka opterećena odgovornošću za istorijske krivice nema nikakvo prava na nacionalizam

Štajnmajer: Nemačka opterećena odgovornošću za istorijske krivice nema nikakvo prava na nacionalizam

4 minuta za čitanje
0
197
Frank Valter Štajnmajer

Varšava, 2. septembar 2019. – Nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer zamolio je u Varšavi, na svečanosti povodom 80. godišnjice izbijanja Drugog svetskog rata, za oproštaj za istorijsku krivicu Nemačke.

On je, priznajući neprolaznu odgovornost Nemačke za strahote Drugog svetskog rata, apelovao da Evropa i Nemci i Poljaci nastave zajedničkim putem pomirenja i dobrog susedstva.

Kao gost iz Nemačke stojim pred vama na ovom mestu bos. Sa zahvalnošću gledam na borbu poljskog naroda za slobodu, u bolu odajem poštu patnji žrtava. Molim za oproštaj za istorijsku krivicu Nemaca i priznajem odgovornost koja ne može da prođe“, kazao je Stajnmajer pred Grobom neznanog junaka na Trgu Pilsudskog u Varšavi.

Predsednik Nemačke kazao je da patnje i stradanja ne mogu da se izmere ali da to ne znači da smo lišeni obaveze da saučestvujemo u patnji žrtava, upravo suprotno.

Što dalje je rat, to je važnije pamćenje. Rat završava kad utihne oružje, ali njegove posledice[/quotes] traju pokoljenjima. To nasleđe je bolno, ali mi, Nemci, ga prihvatamo i nosimo dalje. Kao predsednik Nemačke zajedno sa kancelarkom Angelom Merkel kažem svim Poljacima: nećemo zaboraviti. Ranu koji su Nemci zadali Poljacima. Nikada nećemo zaboraviti“, kazao je Štajnmajer.

Predsednik Štajnmajer je naglasio da zbog te istorijske krivice za to što su započeli ratne strahote u Evropi i svetu Nemci danas imaju obavezu da za ujedinjenu Evropu čine više, da daju veći doprinos njenoj bezbednosti, više ulažu u njeno blagostanje, više osluškuju druge.

Tu odgovornost želimo da uzmemo na sebe sa pokornošću. Mi nemamo nikakav razlog da sebe smatramo boljim Evropljanima“, kazao je nemački predsednik.

Štajnmajer je upozorio da Nemačka opterećena odgovornošću za istorijske krivice nema nikakvo prava na nacionalizam.

Nikada više nacionalizam. Nemci ne smeju nikada više da viču ´Nemačka iznad svega´. Nikada više narodi ne smeju da se izdižu nad druge, rase iznad drugih rasa. Naši očevi i majke izvukli su pouku iz istorije. Pružili su ruku pomirenja, zajedno krenuli putem u budućnost, putem dobrog susedstva, saradnje i mira“, rekao je Štajnmajer, prenela je Beta.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Nedeljkov: Izmene izbornih zakona minorne, nije umanjena pojava funkcionerske kampanje, a kamoli iskorenjena

Beograd, 27. maj 2020. – „Činjenica je da smo za dve nedelje nastavka kampanje izbrojali 2…