Naslovna Vesti Srbija Stanković: Vučić je čovek monologa, ne čini mi se kao političar s kojim ima smisla razgovarati

Stanković: Vučić je čovek monologa, ne čini mi se kao političar s kojim ima smisla razgovarati

4 minuta za čitanje
0
182
Aleksandar Stanković

Beograd, 20. maj 2020. – Aleksandar Stanković, novinar oštar na jeziku i voditelj kultne emisije „Nedeljom u 2“ na Hrvatskoj radio-televiziji koja se i u Srbiji pomno prati.

Stanković je za Nova.rs govorio o tome koga bi danas rado zvao u emisiju, zašto srpskog predsednika Aleksandra Vučića ne bi, šta misli o relativizaciji ustaštva i da li mu se i danas „fućka za srpstvo i hrvatstvo“.

Jednom ste rekli da često zovete goste iz Srbije, ali da ne zovete fašiste iz Srbije. Tada se to odnosilo na Ratka Mladića i Milana Martića; ko danas iz Srbije nikako ne bi bio pozvan kod vas u goste?

Fašisti, nacionalisti i šovinisti. Previše po prirodi posla njihovih idiotarija moram da slušam ovde u Hrvatskoj, ne treba nam još uvoznih iz Srbije.

Koga biste od srpskih političara danas ugostili?

Staru gardu, Čanka i Čedu bih odmah ugostio. Za ostale ne znam.

Zašto baš njih?

Čeda i Čanak iz hrvatske perspektive izgledaju kao vrlo pristojni ljudi. A bogami u odnosu na sadašnju vlast to i jesu.

Vučića ste nazivali sposobnijim vlastodršcem od Tadića i govorili da vam se dopada što njegov mandat ne definišu nacionalizam i šovinizam iako ste ga isprva smatrali pročetnički orijentisanim. Šta u retrospektivi smatrate njegovom prednošću osim toga što ume da zadrži vlast? Da li ste opet promenili mišljenje o njemu i u kom smeru?

Ako sam to u vezi Vučića izjavio, valjda sam taj dan jeo neku termički loše obrađenu hranu. Iz sadašnje perspektive, Vučić mi se ne čini kao političar s kojim ima smisla razgovarati. On je čovek monologa. Očigledno je sposoban u tehnologiji održanja na vlasti, ali za priču o boljim hrvatsko-srpskim odnosima bojim se da on nije baš dobra adresa. Istina, i hrvatske vlasti nisu baš polomile noge da rade nešto po tom pitanju.

Ja bih pokušao da radim intervju s njim kada bih imao nadu da će se nakon tog razgovora srpsko-hrvatski odnosi pomaknuti barem malo napred, ali bojim se da od toga nema ništa, tako da bolje ne. On je u svakom slučaju srpski nacionalista koji simpatizira četništvo.

Tekst, u celosti, možete pročitati na portalu Nova.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Novi oblici različite integracije Zapadnog Balkana sa EU mogu biti bolji put ka većem ekonomskom razvoju regiona

Beograd, 16. septembar 2020. – Nastojanje Evropske unije tokom protekle dve decenije…