Naslovna Društvo Staviti van snage nalog o oduzimanju dece koja žive na ulici

Staviti van snage nalog o oduzimanju dece koja žive na ulici

3 minuta za čitanje
0
112
eksploatacija dece

 Beograd, 12. april 2021. – Zaštitnik građana Zoran Pašalić zatražio je od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju da stavi van snage radni nalog upućen pre tri godine svim centrima za socijalni rad u Srbiji prema kojem su, između ostalog, dužni da decu koja žive i rade na ulici po hitnom postupku oduzimaju od roditelja i pokreću sudske postupke za oduzimanje roditeljskog prava.

Pašalić naglašava da automatsko oduzimanje dece nije rešenje jer je potrebno utvrditi da li se radi o trgovini ljudima, što podrazumeva zloupotrebu dece i kršenje njihovih prava, ili ta deca nemaju od čega da žive.

Nadležni organi treba da se usmere na to da utvrde i otklone uzroke koji su doveli do toga da deca budu na ulici, a ne na posledice“, izjavio je Pašalić povodom 12. aprila – Međunarodnog dana dece uključene u život i/ili rad na ulici.

Zaštitnik građana je prošle godine utvrdio da Ministarstvo za rad upućivanjem radnog naloga u maju 2018. godine postupa suprotno Konvenciji o pravima deteta Ujedinjenih nacija, a centre za socijalni rad usmerava na nezakonito postupanje.

To ministarstvo je 2020. godine odbilo da postupi po preporuci Zaštitnika građana za ukidanje tog naloga.

Problem “dece ulice“ ne može da se posmatra samo kao problem Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, u čijoj je sada nadležnosti, već je to pitanja iza Ministarstvo unutrašnjih poslova koje treba da utvrdi organizaotre prosjačenja i procesuira odgovorne, navedeno je u saopstenju.

Pored fizičkog rada, glavni problemi dece uključene u život i rad na ulici su ekstremno siromaštvo i neredovan pristup obrazovanju, koji su vrlo često praćeni diskriminacijom, kao i “dečji brakovi” koji im uskraćuju detinjstvo i onemogućavaju da uživaju prava koja ima pripadaju, naglašava Zaštitnik građana.

„Deca ulice“ se suočavaju sa brojnim rizicima koji ostavl?aju posledice na njihovo zdravl?e i razvoj zbog čega nadležni organi treba da učine dodatne napore na zaštiti prava i najboljeg interesa deteta, naveo je Pašalić.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ilić: Ugrožena odbrana i vodosnabdevanje Beograda

Beograd, 02. jun 2021. – Predstavnik grupe Savski nasip Oliver Ilić  izjavio je FoNe…