Naslovna Vesti Svet Stejt department: Pogoršanje stanja ljudskih prava pogađa ceo svet

Stejt department: Pogoršanje stanja ljudskih prava pogađa ceo svet

5 minuta za čitanje
0
73
Stejt department

Vašington, 31. mart 2021. – Američki Stejt department je u godišnjem izveštaju o ljudskim pravima upozorio na pogoršanje stanja ljudskih prava širom sveta, a posebno je istaknuta represija, koju po američkoj administraciji sprovodi Kina na svojoj teritoriji nad manjinama, i proganjanje političkih protivnika koje sprovode ruske vlasti.

Ozbiljna ograničenja slobode izražavanja, brojni slučajevi korupcije među članovima vlade, pretnje i  nasilje prema manjinskim grupama, dominacija vladajuće stranke pri organizovanju izbora, neki su od značajnih izazova u oblasti ljudskih prava u Srbiji u 2020. godini,   zaključak je izveštaja koji je u utorak objavio američki Stejt department.

U delu dokumenta o Srbiji, koji obuhvata utvrđivanje stanja u značajnom broju oblasti – notirana su, kako je navedeno, ozbiljna ograničenja slobode izražavanja, uključujući nasilje, pretnje nasiljem i neopravdana hapšenja i gonjenja novinara, prenosi Glas Amerike.

Takođe se navode i brojni slučajevi korupcije među članovima Vlade, krivična dela koja su uključivala nasilje ili pretnje nasiljem prema osobama sa invaliditeom, kao i zločini počinjeni protiv pripadnika seksualnih manjina – LGBT populacije, ukazano je izveštaju Stejt departmenta.

Rojters prenosi da je američki državni sekretar Entoni Blinken,  predstavljajući godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava u svetu koji obuhvata 200 zemalja, rekao da su pojedne vlade koristile krizu koju je izazvao Kovid-19 kao izgovor za ograničavanje prava i konsolidaciju autoritarne vladavine.

U delu izveštaju Stejt departmenta koji se odnosi na Kinu, navedeno je da kineske vlasti sprovode program masovnog pritvaranja pripadanika Ujgura i drugih nacionalnih manjina u provinciji Sinđijang, i da su u ovoj zemlji nestala četiri novinara koji su izveštavali o početnoj fazi pandemije u gradu Vuhanu.

Agencija navodi  da se u delu dokumenta SAD o Rusiji kaže da su po verodostojim izveštajima, pripadnici ruske Federalne službe bezbednosti otrovali nervnim agensom opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, koji je i pritvoren ove godine, kada se vratio u zemlju posle lečenja.

Pored ovih, posebno je istaknut primer, kako je precizirano, značajnog kršenja ljudskih prava u Etiopiji, čija je vlada kritikovana na osnovu tvrdnji da nije krivično gonila zvaničnike koji su počinili, po oceni američkog državnog sekretara, etničko čišćenje u regionu Tigraj.

“Trend poštovanja ljudskih prava kreće se u pogrešnom smeru, previše ljudi je nastavilo da pati u brutalnim uslovima tokom 2020″, zaključio je prilikom predstavljanja izveštaja Blinken, prenosi Rojters.

Izveštaj o ljudskim pravima američki Stejt department objavljuje poslednjih 45 godina. Taj dokument obuhvata procenu stanja međunarodno priznatih pojedinačnih, građanskih, političkih i radničkih prava, utvrđenih u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i drugim međunarodnim sporazumima, navodi agencija.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Svet
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…