Naslovna Civilno društvo Stevan Dojčinović dobitnik prestižne međunarodne novinarske nagrade

Stevan Dojčinović dobitnik prestižne međunarodne novinarske nagrade

2 minuta za čitanje
0
330
Stevan Dojčinović

Vašington, 8. novembar 2019. – Međunarodni centar za novinare (ICFJ), nevladina organizacija koja okuplja medijske radnike širom sveta sa sedištem u Vašingtonu, uručila je prestižne novinarske nagrade laueratima za 2019. godinu.

Među laueratima je i urednik portala KRIK Stevan Dojčinović.

Na večeri, koja je upriličena u vašingtonskom federalnom zdanju, koje nosi ime Ronalda Regana, nagrade su preuzeli dopisnica američke televizije CBS iz Londona Elizabet Palmer, reporterka kenijske televizije NTV Rouz Vangi i Dojčinović.

Jednu od nagrada primio je i Martin Beron, izvršni urednik lista Vašington post.

Vangi i Dojčinović ovogodišnji su dobitnici priznanja “Knight International Journalism Award“, čiji je sponzor Fondacija Džon S. i Džejms L. Najt

Palmer je nagrađena za izuzetnost u izveštavanju o međunarodnim pitanjima, dok je Beron dobitnik priznanja za izuzetnost u novinarstvu.

U obrazloženju za nagradu, koju je dobio u maju, navedeno je da Dojčinović predvodi tim hrabrih novinara, koji su u periodu rastuće opasnosti, razotkrili nepravilnosti poput   pranja novca poslovnih elita i zloupotrebe za koju su odgovorni zvaničnici vlasti.

On je ujedno i regionalni urednik Projekta za istraživanje kriminala i korupcije (OCCRP) i partner Međunarodnog centra za novinare (ICFJ). Zbog svog rada i istraživanja često je na meti pretnji i napada ljudi bliskih vlasti. Ništa od toga ga ne odvraća“, piše u obrazloženju.

Priznanje “Knight International Journalism Award” dodeljuje se novinarima, urednicima, medijskim radnicima kao i novinarima-građanima koji su, uprkos teškim okolnostima, radom i izveštavanjem doprineli svojim zemljama.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Razlivalište: Otvorene prijave za učešće mladih u omladinskom izazovu

Beograd, 07. avgust 2020. – Organizacija Razlivalište, drugi put po redu, organizuje…