Naslovna Politika Stojanović: Govor mržnje je suština politike ove vlasti

Stojanović: Govor mržnje je suština politike ove vlasti

2 minuta za čitanje
0
211
Dubravka Stojanović

Beograd, 4. jul 2019. – Istoričarka Dubravka Stojanović izjavila je da je „nasilje ogoljeno“, da su ukinuti svi kanali za političku komunikaciju, da je „vlast sve opasnija“ i da društvo gura u sukob.

Zato mislim da je trenutno stanje veoma opasno“, rekla je Stojanović, u intervjuu za novi broj nedeljnika NIN.

Prema njenim rečima, „pošto se populista predstavlja kao glas pravog naroda, onda svi koji nisu vlast moraju biti proglašeni nelegitimnim, a zatim i nelegalnim“.

Početkom 20. veka opozicija je govorila da je prema njoj dozvoljeno upotrebiti sva sredstva. Tako je i danas. Svoju poziciju vlast gradi potiranjem, omalovažavanjem drugog, zato je taj govor mržnje toliko svuda prisutan. On je suština te politike“, rekla je Stojanović.

Ona je rekla da je Srbija „ugušena tlapnjama o teritorijama, grandomanskim fantazijama, korupcijom, partijskim zapošljavanjem, nepravdom“.

Mladi se s pravom tu osećaju kao u živom blatu“, rekla je Stojanović upitana o odlasku intelektualnog sveta u inostranstvo.

Ona je ocenila i da je „Srbija uvek bila nedovršena država, jer nikad nije prihvatila svoje granice i ustave koje je sama donosila“.

I o jednom i o drugom se uvek govori kao o privremenom stanju, što takođe koči napredak. Ako ne znate ni tačno gde se nalazite ni kako vam je uređena zemlja, ne možete da mislite na njen unutrašnji razvoj“, rekla je Stojanović.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Kontinuirano urušavanje radnih prava od strane vlasti za posledicu ima nedovoljno sindikalno organizovanje

Beograd, 24. februar 2020. – U Srbiji opada broj članova sindikata, a krivicu za to snose …