Naslovna Civilno društvo Stojanović: Resurs centar svoj rad fokusira i na izgradnju kompetencija organizacija civilnog društva u Srbiji

Stojanović: Resurs centar svoj rad fokusira i na izgradnju kompetencija organizacija civilnog društva u Srbiji

6 minuta za čitanje
0
254
Maja Stojanović

Valjevo, 20. septembar 2019. – Građanske inicijative su organizacija civilnog društva (OCD) koja već dvadeset godina daje nemerljiv doprinos osnaživanju građanskog organizovanja, udruživanja i učešća u reformskim procesima i promenama u Srbiji.

Sa Majom Stojanović, izvršnom direktorkom Građanskih inicijativa, razgovarao je Aleksandar Milijašević, glavni i odgovorni urednik portala Dijalog Net.

U okviru ove organizacije već duži vremenski period funkcioniše Resurs centar za OCD koji pokriva celu Srbiju, a nalazi se na četiri lokacije:

Pored navedenih organizacija, u aktivnosti Resurs centra uključeni su i Trag fondacija, Srbija u pokretu, Catalyst Balkans i Centar za socijalnu politiku.

Ključna uloga Resurs centra je pružanje podrške OCD i neformalnim grupama koje deluju u Srbiji, istakla je Maja Stojanović, izvršna direktorka Građanskih inicijativa, u razgovoru za Dijalog Net, a nakon sastanka, sa valjevskim OCD i medijima, koji je održan 20. septembra u Valjevu.

Sastanak sa valjevskim organizacijama civilnog društva i medijima je prvi u nizu sastanaka  koji će biti organizovani širom Srbije.

Stojanović naglašava da Resurs centar prikuplja, objavljuje i distribuira informacije od značaja za rad OCD, svim raspoloživim kanalima komunikacije, ali i daje savete i tehničku podršku zainteresovanim formalnim i neformalnim grupama.

Dodaje da pored toga, Resurs centar realizuje treninge i seminare na različite teme i asistira u umrežavanju organizacija.

Jedna od važnijih aktivnosti je i redovno ažuriranje Vodiča kroz potencijalne izvore finansiranja.

Naš pristup je zasnovan na uverenju da struktura OCD mora biti transparentna, ali i odgovorna prema svojim članovima i zajednici u kojoj deluje“, kaže Maja Stojanović i dodaje da je naročito bitno da rezultate svoga rada OCD komuniciraju ka javnosti.

Naša sagovornica ističe da Resurs centar svoj rad fokusira i na izgradnju kompetencija OCD i povećanje njihove autonomije, reprezentativnosti i odgovornosti.

Za izgradnju kredibiliteta organizacija, koje svoj rad unapređuju kako bi donele pozitivne društvene promene svojoj  zajednici, neophodno je konstantno pratiti i procenjivati ostvareni uticaj“, kaže Stojanović.

Naša sagovornica poziva organizacije civilnog društva (formalne i neformalne grupe) i medije da se prijave na newsletter Resurs centra i na taj način budu redovno informisani o vestima koje mogu doprineti unapređenju njihovog rada i delovanja.

Pružanje Help desk usluga ima za cilj izgradnju unutrašnjih kapaciteta OCD, njihovih mreža, koalicija i platformi“, navodi Stojanović i dodaje da su ciljne grupe za pružanje help desk usluga sve OCD, sindikati, ali i neformalne grupe i građani koji pokreću inicijativu da se udruže ili samoorganizuju.

Resurs centar je u dosadašnjem radu pomogao u radu preko dve hiljade OCD, održano je preko 130 treninga i obuka za OCD na kojima je učestvovalo preko 3500 građana i građanki Srbije“, kaže Stojanović.

Stiče se utisak da Resurs centar može biti ključno mesto i alat za novo aktiviranje građana i građanki i podsticanje njihovog aktivnog i organizovanog doprinosa promenama u društvu.

Aktivni građani i građanke su na potezu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Konkurs za novinarsku nagradu “Srđan Aleksić”

Banjaluka, 18. septembar 2020. – Otvorene su prijave na konkurs za novinarsku nagrad…