Naslovna Politika Stojanović: Vlast kroz medije stvara nenormalnu atmosferu u društvu

Stojanović: Vlast kroz medije stvara nenormalnu atmosferu u društvu

3 minuta za čitanje
0
186
Boban Stojanović

Novi Sad, 12. avgust 2019. – Politikolog Boban Stojanović, sa beogradskog Fakulteta političkih nauka, smatra da bi opozicija u Srbiji u pregovorima sa vlašću morala da insistira na dve stvari – a to su oslobađanje medija i zaustavljanje pritisaka na birače.

Sve što se nalazi u preporukama ekspertskog tima je važno, ali za mene su dve ključne stvari koje utiču na regularnost izbora – mediji i (ekonomski) pritisci na birače”, kaže Stojanović u razgovoru za Autonomiju.

On ističe da vlast kroz medije, kako elektronske tako i štampane, stvara nenormalnu atmosferu u društvu.

Vlast ima nekoliko svojih tabloida i praktično sve televizije sa nacionalnom frekvencijom putem kojih svakodnevno sprovodi propagandu, promoviše stranku i pojedince, a sa druge strane vodi prljave kampanje protiv političkih protivnika, ali i svih onih pojedinaca koji se usude da u javnosti govore protiv aktuelne vlasti. U takvom medijskom okruženju nemoguće je govoriti o poštenim izborima”, ističe Stojanović.

Često se daje preveliki značaj RTS-u, ali daleko od toga da je RTS najveći problem. Imate neke od najgledanijih televizija koje su praktično lične Vučićeve i stranačke televizije putem kojih se vode hajke na opoziciju, a sa druge strane vlast predstavlja isključivo pozitivno. Praktično se stvara slika Srbije koja nije realna i stvara se slika u kojoj je stvarnost daleko lepša nego što je stvarno. Prema tome, potrebno je i da opozicija dobije više prostora, ali i da institucije sankcionišu ono što nije novinarstvo i da se zabrani propaganda”, ukazuje Stojanović.

Intervju sa Bobanom Stojanovićem, u celosti, možete pročitati na portalu Autonomija.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Grupa Socijalisti i demokrate: Vučić bezobzirno ignorisao bezbednost građana radi političke koristi

Brisel, 08. jul 2020. – Grupa Socijalisti i demokrate (S&D) u Evropskom parlamentu (EP…