Naslovna Politika Stojiljković: Mediji više nisu dodatak demokratiji već “konstitutivni” deo moderne demokratije

Stojiljković: Mediji više nisu dodatak demokratiji već “konstitutivni” deo moderne demokratije

2 minuta za čitanje
0
160
Zoran Stojiljković

Beograd, 3. maj 2019. – Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost prof. dr Zoran Stojiljković izjavio je da populistički režimi ne trpe pluralizam, već vođa želi da se "otarasi" medija osim ako to nisu "držači mikrofona" koji ne postavljaju pitanja.

Situacija je jako teška, iskoristimo ove razgovore da se  međusobno povežemo i umrežimo, rekao je Stojiljković, na Medijskom forumu, ukazujući na stanje sa medijima i demokratijom u Srbiji.

On je je posebno upozorio na prekarni rad u medijima, tako da su mu prilike bile potpuno jasne kad su novinari objasnili  da moraju da rade više "tezgi" da bi mogli normalno da žive.

Govoreći o važnosti medija, Stojiljković je podsetio da oni više nisu dodatak demokratiji već "konstitutivni" deo moderne demokratije.

"Struktura vlasništva, transparentnost ili ne, uticaj oglašivača, aranžmani sa konkursima kojim se finansiraju mediji u lokalnim samoupravama je nešto što govori o mogućnostima da mediji budu samostalni ili o razvijenom, razornom političkom klijentilizmu i korupciji", rekao je Stojiljković.

Prema njegovim rečima, vlast kontroliše i socijalne mreže, jer ih je prekrila "botovima" i "preuzima, okupira različite mreže i deluje vrlo efikasno".

"Prilike sa socijalnim mrežama nisu ni malo optimističke kako je  moglo da izgleda kada su se pojavile pre desetak godina", zaključio je Stojiljković.

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Zeleni traže da u novoj Evropskoj komisiji imaju četiri komesara

Brisel, 18. jul 2019. – Grupa Zeleni u Evropskom paramentu sročila je svoje uslove z…