Naslovna Politika Subotić: Građani imaju sve manje strpljenja da čitaju i slušaju vesti

Subotić: Građani imaju sve manje strpljenja da čitaju i slušaju vesti

6 min read
0
318
Marko Subotić

Beograd, 9. oktobar 2018. – Novinari imaju sve manje želje da provere neku informaciju, ali i građani imaju sve manje strpljenja da čitaju i slušaju vesti, izjavio je FoNetu novinar televizije Al Džazira Marko Subotić.

Subotić kaže da mu se čini da se izgubilo zlatno pravilo da bi vest, pre objavljivanja, trebalo da bude potvrđena iz tri nezavisna izvora.

On je, u serijalu razgovora Press Extra o lažnim vestima, podsetio da se nekada govorilo "novinarska patka" i konstatovao da građani danas imaju sve manje strpljenja da primaju informacije.

S druge strane, novinari imaju sve manje želje da proveravaju vesti, pa primaju "zdravo za gotovo" sve što im stiže od političara, marketinških agencija ili kompanija, rekao je Subotić novinarki Ivani Šanjević.

Prema njegovim rečima, ranije je bilo zlatno pravilo da, pre objavljivanja, tri nezavisna izvora moraju da potvrde neku vest, dok sada retko ko to radi.

Danas se informacija dobija i prihvata kao da je apsolutna istina i tako se pomaže onom ko tu vest objavljuje, a šteti možda onoj drugoj strani, ukazao je Subotić.

On smatra da mediji to rade zbog rejtinga, prodaje, "klikova" na internetu, ali i zbog interesa onih koji daju tu informaciju, ili političkog rejtinga.

Prilikom izbora američkog predsednika, objavljeno je 10 miliona tvitova, od kojih su dve trećine, ili oko šest miliona, prema rečima Subotića, bile lažne vesti ili povezane sa sajtovima koji šire teorije zavere.

Nekih šest miliona tvitova je neko organizovao i napisao, konstatovao je on i ukazao da se, zbog tolike navale informacija i razvoja interneta, ne može ni proceniti šta je tačno ili nije.

Vrlo je teško, naročito običnim građanima, da procene šta je istinito ili nje, ocenio je Subotić i predočio da bi novinari morali da odvoje vreme i dobro provere informaciju.

On misli da su društvene mreže doprinele tome da niko nikome ne veruje, "ili da svi veruju svima i primaju informacije zdravo za gotovo".

Pre 10, 15 godina, kada nije bilo Tvitera i Fejsbuka, imali smo lažne vesti, ali i demanti tih vesti, a sada kada 10.000 ili 15.000 ljudi pusti lažnu vest, svi će poverovati jer, kao što se kaže, 100 puta izgovorena laž postaje istina, objasnio je Subotić.

On je napomenuo da ima pokušaja da se, uoči novih američkih izbora napravi, nekakva veštačka inteligencija koja bi mogla da razvrstava lažne vesti od istiniih infomacija.

Ostaje nam da razmišljamo, uključimo mozak, čitamo i proveravamo, naglasio je Subotić i dodao da ekipa televizije Al Džazira u Srbiji nije bila žrtva lažnih vesti.

Ne seća se da je neko hteo da im "poturi" lažnu vest, jer kaže da za svoje priče uvek imaju više izvora, strana i uglova gledanja.

Država Katar, u kojoj je sedište Al džazire, bila je žrtva lažnih vesti, naglasio je Subotić i podsetio da je blokada Katara od drugih arapskih država posledica lažnih vesti.

Te države su preko medija i društvenih mreža napravile sliku da Katar podržava terorizam i Iran u tom delu sveta i da je ta ekonomska blokada opravdana, rekao je Subotić.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Građanski front osuđuje saslušavanje i medijsku hajku protiv Jove Bakića

Beograd, 15. jun 2019. – Građanski front osudio je policijsko saslušavanje sociologa…