Naslovna Vesti Svet Sud naložio blokadu 130 internet stranica i profila koji su kritični prema turskoj vladi

Sud naložio blokadu 130 internet stranica i profila koji su kritični prema turskoj vladi

2 minuta za čitanje
0
240
novinarka

Ankara, 6. avgust 2019.- Sud u Ankari naložio je blokadu pristupa za 130 internet stranica i profila, većinom one koje su kritične prema turskoj vladi, kao i opozicione profile, tvrdeći da oni predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti, piše u dokumentu koji je objavio portal Bianet.

Portal, koji takođe spada u kritičare turske vlade, piše da 16. jula zapovedništvo turske žandarmerije zatražilo od suda u Ankari da se blokira 136 internet stranica i profila.

Sud ih je istoga dana odlučio da ih blokira pozivajući se na “kršenje zakona kojim se reguliše internet”, objavio je Bianet i navodi da se i sam nalazi među blokiranim.

Za sada nije jasno kada odluka stupa na snagu jer je pristup stranicama i profilima moguć.

Prema zakonu, internet stranice mogu biti blokirane ako ugrožavaju nacionalnu bezbednost i javni red. Sud ne navodi na koje se konkretne sadržaje odnosi procena o nebezbednoj pretnji.

Među stranicama i profilima koji će biti blokirani je i Tviter račun Oje Ersoj, parlamentarke iz Istanbula i članice Narodne demokratske stranke (HDP), zatim levo orijentisane muzičke grupe Jorum i drugih.

Na Tviteru Ersoj je optužila vladu za “ućutkivanje opozicije” i zatražila opoziv sudske odluke.

Vlada turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana prošle sedmice je predstavila novu regulativu za kontrolu vesti putem interneta, uključujući i strane platforme poput Netfliksa.

Prema navodima aktivista, Turska je do sada blokirala više od 245.000 internet stranica, uključujući Vikipediju, prenosi FoNet.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Svet
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Porez na CO2 na granicama EU kao instrument zaštite klime i konkurencije

Brisel, 16. septembar 2020. – Francuska se već godinama zalaže za uvođenje poreza na emisi…