Naslovna Društvo Pravosuđe Sudovi primili gotovo 300 predmeta u vezi sa uzbunjivanjem

Sudovi primili gotovo 300 predmeta u vezi sa uzbunjivanjem

3 minuta za čitanje
0
749

Beograd, 18. mart 2017. (Pištaljka) – Sudovi u Srbiji primili su prošle godine ukupno 295 predmeta u vezi sa zaštitom uzbunjivača, što je primetan skok u odnosu na sedam meseci 2015. godine kada je Zakon o zaštiti uzbunjivača počeo da se primenjuje i kada je primljen 71 predmet, podaci su iz Godišnjeg izveštaja o radu sudova, koji je u petak predstavio predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević.

''Povećan je broj primljenih predloga za određivanje privremenih mera po ovom zakonu, sa 16 na 36. Po privremenim merama sudovi odlučuju blagovremeno, u zakonom propisanom roku, tako da su na kraju izveštajnog perioda ostala tri nerešena predloga za određivanje privremenih mera'', navodi se u ovom izveštaju i dodaje da je na kraju 2016. godine ostalo ukupno 80 nerešenih predmeta ove vrste.

Viši sudovi su primili najveći broj predmeta u vezi sa uzbunjivanjem – čak 149 tužbi podneto je po članu 26 Zakona o zaštiti uzbunjivača kojim se može tražiti da sud utvrdi da je prema uzbunjivaču preduzeta štetna radnja, da zabrani vršenje i ponavljanje štetne radnje, da ukloni posledicu štetne radnje, da uzbunjivaču nadoknadi materijalnu i nematerijalnu štetu i da se o trošku tuženog (poslodavca) presuda objavi u medijima.

Deset puta manje predmeta (14) primljeno je u osnovnim sudovima, u radnim sporovima, što autori Godišnjeg izveštaja o radu sudova navode kao iznenađenje, dodajući da „se očekivalo da veći broj ovih predmeta prime osnovni sudovi“ a ne viši sudovi. Zakon o zaštiti uzbunjivača omogućava uzbunjivačima da u radnim sporovima pred osnovnim sudovima istaknu da ih je poslodavac otpustio ili premestio na niže radno mesto zbog toga što su prijavili neku nepravilnost.

Sudovi, nažalost, nemaju podatke o tome koliko je uzbunjivača dobilo sudske sporove i koliko ih je zaštićeno privremenim merama.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Pravosuđe
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ustavni sud treba da oceni odredbe Zakona o izvršenju i obezbeđenju

Novi Sad, 12. februar 2020.- Združena akcija „Krov nad glavom“ pokrenuće uskoro pred Ustav…