Naslovna IT Superdesk: Više od CMS-a

Superdesk: Više od CMS-a

2 minuta za čitanje
0
698

Platforma otvorenog koda za kreiranje novinskih web sajtova budućnost je novinarstva, smatraju pokretači Superdeska.

Superdesk je nova platforma za kreiranje priča koja na jednom mestu omogućava kreiranje, produkciju, prikupljanje, objavljivanje i distribuciju vesti.

Neprofitna organizacija Sourcefabric, koja je platformu razvila u saradnji sa australijskim ogrankom Associated Pressa, norveškom agencijom Norsk Telegrambyrå i drugim partnerskim medijskim organizacijama, Superdesk klasifikuje kao "više od CMS-a" i deljenjem koda za kreiranje i poboljšavanje platforme nastoji svim novinskim organizacijama pružiti visokoprofesionalnu tehnologiju jednostavnu za korišćenje.

Baziran na sistemu "deskova", panela koji su zaduženi za određene zadatke unutar procesa kreiranja medijskog sadržaja, Superdesk se može koristiti za kreiranje web ali i štampanih medija. Pretraga vesti i sadržaja, te njihovo prikupljanje, spašavanje, filtriranje, povezivanje i ponovno korišćenje omogućeni su unutar samog sistema.

Platforma sadrži i niz dodataka koji su bazirani na svakodnevnim radnim potrebama novinara, poput vremenskog programiranja spašavanja urađenog, sistema podsetnika, ubacivanja multimedije i kreiranja "paketa" vezanog sadržaja.

Cela platforma integrisana je sa sistemom komentara, notifikacija o aktivnosti i komunikacije sa ostalim članovima tima, bez obzira na njihovu lokaciju.

Nakon tri godine u fazi razvoja, beta verzija Superdeska dostupna je za preuzimanje na oficijelnom web sajtu, a njegov otvoreni kod na GitHub-u.

Izvor: Media.ba

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  IT
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Kritika EU onlajn platformama zbog marketinške zloupotrebe pandemije

Brisel, 24. mart 2020. – Evropska komisija kritikovala je onlajn platforme kao što su Fejs…