Naslovna Vesti Srbija Suša: Aktuelna vlast je naviknuta da ima batinu prema neposlušnima, pa i prema medijima

Suša: Aktuelna vlast je naviknuta da ima batinu prema neposlušnima, pa i prema medijima

2 minuta za čitanje
0
331
Gordana Suša

Beograd, 7. april 2019. – Dugogodišnjoj novinarki Gordani Suši situacija sa slobodom medija u Srbiji sve više liči na formu diktature i neku vrstu „erdoganštine“.

Suša objašnjava da medijskih sloboda za nekoga ima, a za nekoga nema.

Ona napominje da u zavisnosti od psihofizičke kondicije novinara, urednika, uređivačke politike i medija, zavisi da li će se opredeliti za da budu slobodni ili u službi vlasti.

Za takvu atmosferu ona krivi aktuelnu vlast koja je, kako smatra, naviknuta da ima batinu prema neposlušnima, pa i prema medijima.

Mislim da ljudi koji su izmislili inkvizitorski Zakon o informisanju 1998, koji su huškali na rat devedesetih, i ne znaju drugačije da rade. Sada su možda samo malo sofisticiranije forme pritiska, pa Vučić neće baš svakog da zove telefonom“, uporedila je Suša.

Zato će njegova savetnica onako usputno, uz kafu, da nekome dođe i kaže da uradi „to i to“, tvrdi Suša.

Suša je ukazala i da su nezavisni mediji toliko neprijatni i neugodni za vladajuću nomenklaturu, da se svi ostrvljuju na njih i njihovu uređivačku politiku.

Prema njenim rečima, „čitave redakcije ne rade u normalnim uslovima, jer su večita meta nebuloznih, neprijateljskih komentara vlasti, uključujući i samog predsednika države“.

Kako je objasnila, takvi su mediji istovremeno i onemogućeni da ekonomski funkcionišu, jer oglašivači neće da se reklamiraju u njima.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

OEBS objavio specijalni izveštaj o zloupotrebama pravosudnog sistema protiv medija

Helsinki, 03. decembar 2021. – Pored pretnji fizičkim i online nasiljem, mnogi novin…