Naslovna Politika Šuvaković: Fakultetu za medije i komunikacije se ograđuje od ponašanja i delovanja predavača Zorana Ćirjakovića

Šuvaković: Fakultetu za medije i komunikacije se ograđuje od ponašanja i delovanja predavača Zorana Ćirjakovića

6 minuta za čitanje
0
139
Miško Šuvaković

Beograd, 9. jul 2019. – Dekan Fakulteta za medije i komunikacije Miško Šuvaković ogradio se, u ime fakulteta, od „individualnog ponašanja“ predavača Zorana Ćirjakovića, koji je na društvenim mrežama upućivao uvrede aktivistkinjama i novinarkama.

On mora da se podvrgne ne samo sudu javnosti, već i nadležnom organu koji treba da se bavi takvim ponašanjem, naveo je.

Podsetimo, grupa novinarki, aktivistkinja i naučnih radnica obratila se javnosti pismom u kojem su navele da ih predavač na Fakultetu za medije i komunikacije (FMK) u Beogradu Zoran Ćirjaković duže vreme proganja i da su izložene njegovom nasilju na društvenim mrežama, kao i njegovim seksističkim uvredama.

Uz to, pravio je njihove lažne profile, koristio fotografije stavljajući ih u podsmešljiv i uvredljiv kontekst, prikupljao informacije iz njihovih privatnih života da bi ih objavljivao u zlonamernoj interpretaciji, navedeno je u pismu novinarki i aktivistkinja.

Pismo su potpisale novinarke Jovana Gligorijević i Snežana Čongradin, viša naučna saradnica Adriana Zaharijević, aktivistkinje Jelena Lalatović i Isidora Petrović i profesorka Filozofskog fakulteta Dubravka Stojanović.

Tim povodom, u otvorenom pismu javnosti, obratio se dekan FMK dr Miško Šuvaković, koji navodi da su na tom fakultetu ozbiljno i pažljivo iščitali i analizirali otvoreno pismo novinarki i aktivistkinja, kao i druge materijale koji su se pojavili u javnosti.

Šuvaković je, u ime zaposlenih, naveo da želi da javnost bude upoznata sa tim da je Zoran Ćirjaković predavač na Fakultetu za medije i komunikacije, kao i da zaposleni te ustanove osuđuju ono što je napisao.

Na osnovu ovoga što ste saopštile javnosti, način na koji se obraćao uglednim članicama ove sredine, zaposleni na FMK osuđuju. Ponašanje predavača Zorana Ćirjakovića ovakvim delovanjem ruši smisao javnog dijaloga, kao i ugled našeg Fakulteta koji jeste fakultet za komunikacije. Fakultet za medije i komunikacije je od svog osnivanja aktivni pobornik kulture i etike dijaloga u javnoj i medijskoj sferi, što je pokazano kako u poštovanju rodne ravnopravnosti i tolerancije na samom Fakultetu, te u delovanju u naučnoj, umetničkoj i medijskoj javnosti predavača, nastavnika i profesora FMK-a“.

U pismu se navodi da je FMK aktivan u promovisanju opštih i, posebno, ženskih ljudskih prava i kulture nenasilnog dijaloga i civilizovanog rešavanja konflikata, a da je za njih poštovanje drugog osnovni postulat akademske, kulturalne i društvene komunikacije.

Fakultet se ograđuje od individualnog ponašanja i delovanja predavača Zorana Ćirjakovića na koje vi ukazujete u vašem Otvorenom pismu. Zbog svega za šta ga optužujete smatramo da je potrebno da se Zoran Ćirjaković kao javna ličnost podvrgne ne samo sudu javnosti, već i nadležnom organu koji treba da se bavi ovakvim ponašanjem i delovanjem o kome pišete u vašem pismu. Zaposleni na Fakultetu za medije i komunikacije, njegovi profesori, nastavnici i predavači, pokazali su tokom postojanja i rada Fakulteta za medije i komunikacije da je naš zadatak da uspostavljamo najviše standarde ljudskih prava i poštovanja u komunikaciji u javnoj sferi. A to nisu načini izražavanja, govora i pisanja koje, danas, sprovodi gospodin Ćirjaković i na koji ste vi potpisnice ovog apela svojim odlučnim pismom ukazale“, naveo je Šuvaković.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Vladimir Bilčik novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju

Brisel, 21. oktobar 2019. – Za novog izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju imenovan je…