Naslovna Civilno društvo Svake godine u Srbiji se baci gotovo 247.000 tona hrane

Svake godine u Srbiji se baci gotovo 247.000 tona hrane

4 minuta za čitanje
0
365
hrana

Beograd, 28. avgust 2019.  – Svake godine se u Srbiji baci gotovo 247.000 tona hrane, što je, posmatrano na dnevnom nivou čak 676 tona, pokazala je analiza prvog zvaničnog istraživanja o bacanju hrane u domaćinstvima u Srbiji, saopštio je Centar za unapređenje životne sredine, koji je uradio istraživanje.

Svako od nas, uključujući celokupno stanovništvo bez obzira na uzrast, baci oko 35 kilograma hrane godišnje, odnosno hrane u vrednosti od oko 10.000 dinara“, ističe se u saopštenju.

Najviše se baca hleb (10,18 kilograma), zatim meso (7,18 kilograma) i mleko (6,74 litara), a najmanje voće (5,7 kilograma) i povrće (5,33 kilograma)”, navedeno je dalje i istaknuto da bi se, kada bi svu količinu hrane koja se u Srbiji baci u roku od godinu dana spakovali u dostavne kamione, kolona koju bi oni formirali protezala od Subotice do Kragujevca.

Istaknuto je da se hrana u Srbiji baca iz mnogo razloga – zato što se pokvari (67%), zato što članovi domaćinstva ne žele da jedu staru hranu (17%), ili zato što građani misle da nije bezbedna (11%).

Ukazano je i da sprovedeno istraživanje ne daje konačne rezultate o bacanju hrane, jer uključuje samo otpad od hrane koji nastaje u domaćinstvima.

Kako bi rezultati bili kompletni, potrebno je dodati, i za sada nepoznate, količine otpada koje nastaju na izvoru, u procesu uzgajanja i otkupa namirnica, fabričkoj obradi i pripremi za dalju prodaju, viškovima koji se ne prodaju u trgovinskim lancima i prodavnicama, kao i otpad iz ugostiteljskih objekata, navedeno je u saopštenju.

Centar za unapređenje životne sredine upozorava da je bacanje hrane postalo globalna epidemija koja izaziva da više od 30% proizvedene hrane završi na svetskim deponijama, gde truli i raspada se, ispuštajući metan, jedan od najopasnijih gasova sa efektom staklene bašte.

Podseća se i da se bacanjem neupotrebljene hrane troši i neverovatna količina resursa – energije i vode u procesima proizvodnje, pakovanja i transporta.

Centar za unapređenje životne sredine naveo je i da će sredinom oktobra u Beogradu biti održan 10. Međunarodni festival zelene kulture “Green fest” pod sloganom “Promeni igru. Budućnost je na Zemlji!” sa ciljem da se pokrene radoznalost i kreativnost, razmišljanje i promišljanje o cirkularnoj ekonomiji i održivom razvoju i osnaži sve posetioce da postanu deo akcije.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

ACT: Poziv za dodelu grantova za javno zagovaranje na lokalnom nivou

Beograd, 15. novembar 2021. – Projekat Vlade Švajcarske “Zajedno za aktivno građansk…