Naslovna Politika Švarm: Vlasti u Srbiji i Hrvatskoj su komplementarne, svoj legitimitet crpe iz prošlosti

Švarm: Vlasti u Srbiji i Hrvatskoj su komplementarne, svoj legitimitet crpe iz prošlosti

2 minuta za čitanje
0
215
Filip Švarm

Beograd, 15. septembar 2019. – Političke elite Srbije i Hrvatske su saveznici i najbolji neprijatelji, kojima su, radi održanja na vlasti, neophodne stalne tenzije, smatra odgovorni urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm.

Švarm je uveren da je nacionalizam naša budućnost, zato što, kako ukazuje, ništa drugo ne možemo da proizvodimo, niti da stvorimo.

Bez nacionalističke politike u Beogradu, pala bi nacionalistička politika u Zagrebu, i obrnuto. Bez nacionalističke politike u Zagrebu, pala bi nacionalistička politika u Beogradu“, smatra Švarm.

Oni jedni drugima trebaju više nego što možemo da zamislimo“, izjavio je on za FoNet i predočio da te dve garniture na vlasti svojim biračima mogu da ponude samo mržnju.

Kako je ukazao, dve vlasti su komplementarne, a svoj legitimitet crpe iz prošlosti.

To će, prema Švarmovom mišljenju, trajati sve dok ne dođu nove generacije političara i dok mladi ljudi od svojih roditelja ne dobiju iskren odgovor na pitanje šta su radili tokom rata.

Švarm smatra da su i u Srbiji i u Hrvatskoj na vlasti oni koji su izgubili u Drugom svetskom ratu, pa zato moraju da se bave revizijom, pokušavajući da nas uvere u svoju lažnu priču i tako daju „legitimitet tom svom orgijanju nacionalizma i šovinizma“.

On nadu polaže u nove generacije koje im neće poverovati, jer će u suprotnom, kako je zaključio, „ovo biti pusti prostori“.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Teret ekonomske krize na Zapadnom Balkanu, izazvane pandemijom korona virusom, ne sme pasti na leđa radnika i radnica

Beograd, 25. maj 2020. – Duboko zabrinuti podacima koji pokazuju da ekonomske posled…