Naslovna Društvo SZO: Pandemija korona virusa prekinula lečenje dijabetičara i hipertenzičara

SZO: Pandemija korona virusa prekinula lečenje dijabetičara i hipertenzičara

1 minuta za čitanje
0
455
korona virus

Ženeva, 01. jun 2020. – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da je tokom pandemije korona virusa lečenje pacijenata sa visokim krvnim pritiskom i dijabetičara delimično ili potpuno prekinuto u oko polovine od 155 anketiranih zemalja.

U istraživanju sprovedenom tokom maja, SZO je uočila probleme u lečenju bolesnika koji nisu zaraženi virusom, ali su izloženi većem riziku od teških komplikacija zbog izostanka terapije za svoje blesti.

Mnogim ljudima koji boluju od raka, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa uskraćene su zdravstvene usluge i lekovi koji su im potrebni, otkad je počela pandemija KOVID-19,” rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

Od vitalnog je značaja da zemlje obezbede te osnovne zdravstvene usluge i za vreme dok se bore protiv KOVID-19“, dodao je.

Istraživanje je pokazalo da je 42 odsto zemalja prekinulo lečenje pacijenata obolelih od raka, a 31 odsto lečenje srčanih bolesnika.

U više od 90 odsto anketiranih zemalja, zdravstveno osoblje je delimično ili u potpunosti preusmereno na lečenje obolelih od korona virusa.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ilić: Ugrožena odbrana i vodosnabdevanje Beograda

Beograd, 02. jun 2021. – Predstavnik grupe Savski nasip Oliver Ilić  izjavio je FoNe…