Naslovna Vesti Evropska unija Srbija i Evropska unija Talas: Koliko Srbija kasni u tranziciji za drugim zemljama?

Talas: Koliko Srbija kasni u tranziciji za drugim zemljama?

2 minuta za čitanje
0
756
knjigovođa

Beograd, 5. septembar 2019. – Dok se za zemlje koje su 2004. godine ušle u EU smatra da su odavno uspešno završile tranziciju, za to vreme tranzicija u Srbiji nikako da se završi.

Ali gde smo tačno u odnosu na druge (bivše) zemlje u tranziciji?

U tome mogu da nam pomognu podaci Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja je pratila razvoj stanja u zemljama u tranziciji gotovo od samog početka, razvivši bazu podataka o reformama u tim zemljama (transition indicators).

Podaci o reformama po istoj metodologiji praćeni su od 1989-2014, i to u 6 važnih oblasti: privatizacija velikih i malih preduzeća, spoljna trgovina i politika deviznog kursa, antimonopolska politika; liberalizacija cena i upravljanje preduzećima.

Stanje u ovim oblastima ocenjivano je od na skali od 1 do 4+, gde ocena 1 označava nikakav pomak od centralno-planske privrede, a ocena 4+ stanje približno onom u razvijenim tržišnim privredama.

Svaka oblast ima poseban opis ocena, koje su date pored grafikona zarad boljeg pregleda. Ocene mogu da nose i – ili + znak, koji donose ili odnose 0,33 poena, pa tako najveća moguća ocena može biti 4,33.

Tekst Mihaila Gajića, u celosti, možete pročitati na portalu Talas.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija i Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

U 2021. uhapšeno najviše novinara u poslednjih dvadesetak godina

Pariz, 16. decembar 2021. – U svetu je tokom ove godine uhapšeno 488 novinara i medi…