Naslovna Politika Talas: O ulozi OEBS-a u praćenju izbornih uslova u Srbiji

Talas: O ulozi OEBS-a u praćenju izbornih uslova u Srbiji

2 minuta za čitanje
0
134
OEBS

Beograd, 10. septembar 2019. – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je proteklog vikenda u Titelu da će OEBS, bez obzira na najavljeni bojkot dela opozicije, pratiti izborne uslove 6 meseci pre održavanja izbora, prenosi Beta.

Lider Nove stranke Zoran Živković protumačio je ovaj potez kao prihvatanje ultimatuma Nove, i zatražio od Vučića da javnosti dostavi garanciju da je tačna izjava da će OEBS i ODIHR nadgledati predstojeće izbore u Srbiji.

Nakon toga, Živković je izjavio da je nezvanično saznao da Vlada Srbije jeste uputila poziv OEBS-u za slanje „preliminarne izviđačke misije“.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju OEBS, tačnije ODIHR (Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a), nadgledala je i prethodne izborne cikluse u Srbiji, a izveštaji posmatračkih misija su javno dostupni.

Pored posmatračkih misija koje OEBS/ODIHR šalje za pojedinačne izborne cikluse, i to isključivo na poziv države domaćina, Srbija je trenutno uključena i u projekat „Podrška izborima na Zapadnom Balkanu“ koji je fokusiran na unapređenje izbornih procesa.

Projekat je započeo 2017. godine, planirano je da traje do jula 2020, a finansiran je od strane Evropske unije i Austrijske razvojne agencije.

Tekst Lane Avakumović, u celosti, možete pročitati na portalu Talas.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Bregzit u Velikoj Britaniji pokrenuo najveću promenu pravila o imigraciji

London, 21. februar 2020. – Velika Britanija je objavila nova pravila o imigraciji posle B…