Naslovna Politika Tepić: Lečenje dece vlast koristi da degradira i kriminalizuje neke javne ličnosti

Tepić: Lečenje dece vlast koristi da degradira i kriminalizuje neke javne ličnosti

3 min read
0
566
Marinika Tepić

Beograd, 4. oktobar 2018. – Marinika Tepić iz poslaničke grupe Samostalni poslanici izjavila je da su lečenje od retkih bolesti i lečenje u inostranstvu dve budžetske kategorije i da to ne bi trebalo mešati.

Ona je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekla da je ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar u parlamentu tokom polemike o rebalansu finansijskog plana RFZO iskoristio priliku da pročita koliko je dece od retkih bolesti lečeno i pri tom “zbunio javnost mešajući dve budžetske kategorije”.

Zabuna koju je stvorio time u javnosti je da je lečenje retkih bolesti isto što i lečenje stanja i bolesti koje se ne mogu lečiti u Srbiji”, rekla je Tepić i napomenula da se Fondacija “Podrži život” glumca Sergeja Trifunovića, o kom se u skupštini bez njegovog prisustva povremeno polemiše, ima za cilj prikupljanje novca za one koji moraju da se leče u inostranstvu.

Ona je kazala i da je stvaranje konfuzije oko lečenja retkih bolesti i lečenja u inostranstvu namerno da bi se “degradirale i kriminalizovale” neke javne ličnosti i poslanici koji pokušavaju da pomognu deci.

Tepić je rekla i da zahteva izmene Zakona o igrama na sreću, kojima traži da se uveća iznos za izdvajanje za lečenje u inostranstvu, ali da vladajuća većina uporno taj njen predlog odbija.

Lončar je juče tokom obrazlaganja predloženog rebalansa budžeta RFZO rekao da do 2012. godine oboleli od retkih bolesti nisu imali priliku da se adekvatno leče u Srbiji i da su te godine u državnom budžetu prvi put opredeljena sredstva za njihove lečenje, koja se svake godine uvećavaju i dodao da se danas o trošku države leči oko 200 pacijenata iz grupe retkih bolesti.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Građanski front osuđuje saslušavanje i medijsku hajku protiv Jove Bakića

Beograd, 15. jun 2019. – Građanski front osudio je policijsko saslušavanje sociologa…