Naslovna Politika Tesla traži lokaciju u Nemačkoj za izgradnju ogromne fabrike električnih automobila

Tesla traži lokaciju u Nemačkoj za izgradnju ogromne fabrike električnih automobila

3 minuta za čitanje
0
189
Tesla

Berlin, 30. avgust 2019. – Američki proizvođač električnih automobila Tesla navodno traži lokaciju u Nemačkoj za izgradnju ogromne fabrike, prenose nemački mediji.

Fabrika u Evropi mogla bi da pomogne kompaniji Ilona Maska da izbegne posledice trgovinskog rata koji se vodi između SAD i Kine.

Nemački list Rajniše post pre nekoliko dana izvestio je da Teslini ljudi traže mesto za evropsku fabriku u Severnoj Rajni-Vestfaliji, u blizini granice sa Holandijom i Belgijom.

Glasove o fabrici u Nemačkoj podstakao je sam osnivač Tesle 2018, kada je na Tviteru napisao da “nemačko-francuska granica ima smisla, u blizini zemalja Beneluksa“. Mask je proletos otkrio da njegova kompanija još “razmatra” Nemačku.

U Severnoj Rajni-Vestfaliji su Bon, Keln i Dizeldorf i to je najnaseljenija nemačka pokrajina. Takođe je jedna od najbogatijih regija u zemlji.

Tesla nije potvrdila glasove ali je ministar ekonomije Donje Saksonije rekao da ta kompanija traži lokaciju i u toj nemačkoj pokrajini.

Evropa je tržište u usponu za Teslu, što je potvrđeno do sada u 2019. godini. Naime, prodaja je u prvih šest meseci utrostručena.

Fabrika u Nemačkoj bila bi četvrta Teslina, pored dve u SAD i jedne u Kini, u Šangaju, koja će uskoro biti završena.

Svaka fabrika zapošljava oko 3.000 ljudi.

Povećanje proizvodnje u inostranstvu u sklopu je Tesline strategije da iskoristi potencijal koji nude stroža pravila o emisiji gasova vozila u EU i Kini, kao i da izbegne najgore posledice trgovinskog rata Vašingtona i Pekinga.

Kina je spremna da uvede carinu od 25% na američke automobile i druge carine na auto delove dok su SAD odložile odluku o dodatnom udaru na evropske proizvođače, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Nedeljkov: Izmene izbornih zakona minorne, nije umanjena pojava funkcionerske kampanje, a kamoli iskorenjena

Beograd, 27. maj 2020. – „Činjenica je da smo za dve nedelje nastavka kampanje izbrojali 2…