Naslovna Društvo Tomašević: Problemi i prepreke žena sa invaliditetom su problemi i prepreke svih nas

Tomašević: Problemi i prepreke žena sa invaliditetom su problemi i prepreke svih nas

6 minuta za čitanje
0
685
Aleksandra Tomašević

Valjevo, 16. februar 2019. (Aleksandar Milijašević, Dijalog Net) – Udruženje građanki FemPlatz i Ženska mirovna grupa – Pančevo (ŽMIG) realizuju projekat Mentorski program za žene sa invaliditetom u Srbiji, koji podržava UN WOMEN u okviru programa „Autonomija, glas, učešće osoba sa invaliditetom“.

Do 20. februara 2019. otvoren je konkurs za mentorine u mentorskom programu za žene sa invaliditetom.

U narednim danima, na portalu Dijalog Net, predstavljamo mentorke koje će svoja znanja i veštine staviti u službu mentorskog rada sa ženama sa invaliditetom.

Aleksandra Tomašević je apsolventkinja komparativne književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu, autorka na portalu Pancevo.city, aktivistkinja Ženske mirovne grupe iz Pančeva.

Aleksandra Tomašević smatra da je mentorski program važan kao ideja o pužanju međusobne podrške, umrežavanja, upoznavanja, kao i osećaja da žene sa invaliditetom nisu same i prepuštene same sebi.

Ona posebno ističe da “nisu u pitanju samo konkretna znanja koja možemo da prenesemo, već osećaj sigurnosti i solidarnosti”.

Aleksandra je uverena da je mentorski program važan i “zbog podizanja svesti široj javnosti o tome da su problemi i prepreke žena sa invaliditetom problemi i prepreke svih nas, društveno pitanje kojim bi se trebalo pozabaviti mnogo ozbiljnije”.

Naša sagovornica je spremna da podeli svoje znanje sa polaznicama mentorskog programa zato što će njeno iskustvo i zananje polaznicama biti od koristi. Veruje da na isti način može biti uzor ali i inspiracija.

Ako sam mogla ja, zašto ne bi mogao još neko”, kaže Aleksandra i dodaje da je spremna da svoje znanje podeli zato što se znanje deljenjem uvećava.

Volela bih da sam i sama imala neku vrstu mentorke koja bi me pripremila na sve ono čime bih, kao žena sa invaliditetom mogla da se suočim. Kako spolja, u kontaktu sa samim društvom i okolinom, tako i iznutra, u borbi sa samom sobom I mirenjem sa svojim ograničenjima” kaže sagovornica portala Dijalog Net.

Cilj mentorskog programa je da podrži žene sa invaliditetom za ostvarivanje prava, kroz osnaživanje, informisanje i vršnjačku podršku. Program treba da obezbedi platformu za jačanje glasa, učešća i autonomije žena sa invaliditetom za odlučivanje u svim oblastima.

Aleksandra Tomašević će biti jedna od mentorki i kaže da polaznice ovog programa od nje mogu očekivati, u prvom redu, “razumevanje, poverenje, emotvnu i prijateljsku podršku, ali i spremnost da i sama u zajedničkom radu učim, pružam pomoć i podršku čak iako nisam sigurna kako da rešimo neki problem ili ostvarimo neki cilj”.

S obzirom na to da sam veoma skoro ušla u svet aktivizma, postoji mnogo stvari o kojima ne znam ništa ili znam relativno malo”, samokritična je Aleksandra i dodaje da to ne znači da nije spremna da se usavršava i napreduje, pre svega da bi pomogla svojoj mentorini, ali i zbog sebe same.

S tim u vezi Aleksandra ističe da je aktivizam važan zbog primera drugim osobama, ali i zbog unapređenja svesti o tome koliko je važan lični angažman ako se želi nešto promeniti.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Matković: U Srbiji i dalje postoji apsolutno siromaštvo, socijalne razlike rastu

Beograd, 25. novembar 2020. – Programska direktorka Centra za socijalnu politiku prof. dr …