Naslovna Politika Evropska unija Tomičić: Tabloidi u Srbiji su slika i prilika političke vlasti

Tomičić: Tabloidi u Srbiji su slika i prilika političke vlasti

4 min read
0
395
Ladislav Tomičić

Novi Sad, 5. avgust 2018. – Novinar riječkog Novog lista i jedan od osnivača hrvatskog portala Lupiga Ladislav Tomičić izjavio je danas da rat na Balkanu još uvek traje, ali da se sada "vodi drugim sredstvima, poput sporta, kulture ili zapaljive političke retorike".

"Ne puca se, slobodno idemo iz države u državu, ali još uvek smo u ratu. Rat nastavljamo ponekad fudbalom, ponekad kulturom, ponekad zapaljivom političkom retorikom, ponekad Draganom Vučićevićem, Velimirom Bujancom i drugim malokalibarskim glupanima", rekao je Tomičić u intervjuu za novosadski portal Autonomija.

On je ocenio da su tabloidi u Srbiji "slika i prilika političke vlasti", te da jesu specifikum Srbije, ali samo zato što se tu "dobro prodaju i imaju kakvu-takvu čitanost".

"U Hrvatskoj imamo nešto slično, ali naši kanalizacioni otvori nisu odeveni u ruho tabloida koji izlaze svakodnevno, nego su u pitanju mahom nedeljnici", rekao je Tomičić.

Prema njegovim rečima, devedesetih godina je u celom regionu bivše Jugoslavije "u mejnstrimu postojalo novinarstvo", ali da današnjem "nacional-kapitalizmu novinarstvo nije potrebno".

"Nije mu potrebno novinarstvo, niti široke narodne mase koje imaju strpljenja za dugačke i pametne novinarske tekstove. Danas zato od novinarstva nemamo gotovo pa ništa", ocenio je Tomičić.

Prema njegovim rečima, pobednici nakon ratova devedesetih su "ne samo oni koji su započeli ratove, nego pre svega oni koji su zahvaljujući ratovima napunili džepove".

On je dodao da se takve tendencije mogu videti u čitavom svetu, te da "stvari svuda na planeti ne idu u dobrom pravcu već vekovima".

"Govoreći o čoveku i tehnološkom napretku, Krleža je davao sliku majmuna koji vozi avion. Međutim, dok majmuni drže prste na crvenim dugmićima nuklearnog arsenala svojih država, naša planeta se nepovratno menja u klimatskom pogledu i za koju stotinu godina dobar deo sveta mogao bi nestati", dodao je Tomičić, rekao je Tomičić u intervjuu za novosadski portal Autonomija.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Presburger: Nesumnjiv politički uticaji i politički pritisci na uređivačku politiku manjinskih medija

Subotica, 22. oktobar 2018. – Mediji u Srbiji nisu potpuno slobodni, a taj zaključak…