Naslovna Borba protiv korupcije Transparentnost Srbija: Borba protiv korupcije neuverljiva

Transparentnost Srbija: Borba protiv korupcije neuverljiva

3 minuta za čitanje
0
121
Transparentnost Srbija

Beograd, 09. decembar 2020. – Nevladina organizacije Transprentnost Srbija ocenila je da Srbija obeležava još jedan 9. decembar, Međunarodni dan borbe protiv korupcije, bez napretka u ključnim oblastima i u okolonostima kada je kriza izazvana pandemijom korona virusa u Srbiji dovela do dodatnog ograničavanja pristupa informacijama i kršenja pravila o javnim nabavkama.

Protekla 2020. godina bila je, po oceni Transparentnosti, još jedna u nizu u kojoj nisu zabeležene konačne osude za korupciju na visokom nivou, a još veći problem je činjenica da su brojni slučajevi sumnje na korupciju, koji su obelodanjeni u javnosti, ostali neispitani.

Statistički podaci o gonjenju korupcije koje navode zvaničnici, prikazuju se na način koji ne omogućava sagledavanje stvarnih efekata, ističe Transparentnost Srbija, ukazujući da je “primena novog Zakona o javnim nabavkama, usvojenog uz pozivanje na standarde EU, već je ozbiljno narušena time što se najveći javni radovi izvode na osnovu pravila iz posebnog zakona o izgradnji linijske infrastrukture”.

Na početak primene Zakona o sprečavanju korupcije, čekalo se od maja 2019. do septembra 2020, ali ni do danas nisu stvoreni svi uslovi, naglašeno je u saopštenju.

Transprentnost Srbija podseća da “ni posle pet godina i dva puta produženih rokova, nisu ispunjene preporuke antikorupcijskog mehanizma Saveta Evrope GRECO iz evaluacije koja se odnosi na sprečavanje korupcije u odnosu na narodne poslanike, sudije i tužioce”.

Većina javnih preduzeća i organa državne uprava se i dalje nalaze u nezakonitom v.d. stanju, usled čega ne samo da nije uvedeno profesionalno upravljanje, već je dovedena u pitanje i elementarna zakonitost donetih odluka i zaključenih ugovora, konstatuje Transparentnost.

Promene propisa uoči izbora nisu rešile ranije uočene probleme u vezi sa finansiranjem kampanje i promotivnim aktivnostima javnih funkcionera, što se pokazalo i tokom poslednjih izbora ukazala je ta nevladina oprganizacija.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obeležava se od 2003. godine, a ustanovila ga je Generalna skupština UN jer je 9. decembra te godine počelo potpisivanje Konvencije UN protiv korupcije.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

CRTA: Milenko Jovanović dobitnik priznanja “Hrabri glas” za 2021. godinu

Beograd, 06. oktobar 2021. – Uzbunjivač Milenko Jovanović braneći profesionalni inte…