Naslovna Civilno društvo Transparentnost Srbija: Dobar Zakon o lobiranju štiti proces donošenja odluka

Transparentnost Srbija: Dobar Zakon o lobiranju štiti proces donošenja odluka

7 minuta za čitanje
0
258
Transparentnost Srbija

Beograd, 31. oktobar 2018. – Evropska komisija je u februaru 2018. u Strategiji proširenja na Zapadni Balkan konstatovala da zemlje regiona pokazuju elemente "zarobljenih država".

Ovaj fenomen je bio predmet više istraživanja na kojima je tokom 2018. godine radila Transparentnost Srbija.

U Medija centru, Transparentnost Srbija je predstavila ključne nalaze istraživanja koje kroz dva primera istražuje elemente zarobljavanja u oblastima urbanog planiranja i rada javnih preduzeća.

Jedan od načina da se osvetli i zaštiti proces donošenja propisa od zarobljavanja jeste uređenje lobiranja. Očekuje se da parlament počne raspravu o Predlogu ovog važnog zakona, a Transparentnost Srbija je na konferenciji predstavila ocenu kvaliteta zakonskih rešenja i predloge amandmana koji su dostavljeni i poslaničkim grupama u Narodnoj skupštini.

“Od 2012. godine promocija i podrška privatnim interesima predstavljana je od strane političkih lidera Srbije i Grada Beograda kao stvar od najvišeg interesa”, kazao je saradnik Transparentnost Srbija, Zlatko Minić, čitajući sažetak izveštaja ove organizacije o “zarobljenim državama”.

U izveštaju je, takođe, naveden i primer projekta “Beograd na vodi”, gde je Srbija prekršila sopstvena pravila o ekspropriaciji, javno-pravatnim partnerstvima, porezima i javnim nabavkama, kroz jednokratne pravne mehanizme, kao što je “lex specialis”, usvojen u Narodnoj skupštini aprila 2015. godine i međudržavni sporazum između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Nedavno je manjinski partner u vladojućoj koaliciji, biznismen Bogoljub Karić najavio izgradnju velikog stambenog projekta na periferiji Beograda (Makiš), navodeći da je sve već dogovoreno. Gradske vlasti nisu potvrdile, a ni porekle ove tvrdnje, tako da je još moguća primena kompetitivnog postupka, ali su drugi potencijalni investitori već obeshrabreni”, navodi se u tekstu Transparentnosti Srbija.

Oni podsećaju da, uprkos izmenama iz 2012. i 2016. godine, Zakon o javnim preduzećima nije doneo željene efekte u smislu profesionalizacije, transparentnosti i efikasnosti javnih subjekata, te da EPS, kao najveće preduzeće u Srbiji, u značajnoj meri oslikava ovo stanje, kako kroz političko postavljenje v.d. direktora i izvršnog menadžementa, tako i kroz veštačko povećanje profita.

Nema informacija da je nadzorni odbor ovog preduzeća, koji je postavljen od strane Vlade, preduzeo korake da ispravi bilo koji od identifikovanih problema”, istakao je Minić.

Iako su saglasni da bi Zakon o lobiranju mogao da zaštiti proces donošenja propisa od “zarobljavanja”, iz Transparentnost Srbija poručuju da su dometi postojećeg nacrta zakona veoma ograničeni.

Nijednim članom zakona nije propisana javnost podataka. Minimalne su intervencije na osnovu kojih možemo da saznamo ko je kontaktirao zvaničnike izvršne i zakonodavne vlasti, kako bi mogli da ispratimo tok tog uticaja na donosioce odluka“, kazao je izvršni direktor Transparentnost Srbija, Nemanja Nenadić, dodajući da je pozitivno što je u zakonom predviđeno uvođenje registara i obaveze prijavljavanja kontakta sa lobistima i što je lobiranje zabranjeno funkcionerima, dve godine nakon završetka obavljanja funkcije.

Da bismo pomogli narodnim poslanicima da argumentovano odluče, mi smo im uputili set amadmana na najvažnije odrebe tog zakona, koji su po našem mišljenju sporne“, ističe Nenadić.

Predsednik Transparentnosti Srbija, Vladimir Goati ističe da Zakon o lobiranju neće štetiti ukupnoj borbi protiv korupcije, koja je u Srbiji, jednako kao i u okolnim zemljama, kako on ocenjuje „na dugom štapu.“

Opšta ocena je da u Srbiji vladavina prava i borba protiv korupcije nisu na zadovoljavajućem nivou. Izraz „lobiranje“ ulazi u zakonski tekst. Prvi put predmet lobiranja postaje zakonska materija, ne u smislu sankcionisanja, nego da se sistematski jedna oblast života uredi“, zaključio je Goati u Medija centru.

 

 

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

NUNS: Utvrditi ko uznemirava novinara N1 Dušana Mlađenovića

Beograd, 27. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je nadle…