Naslovna Borba protiv korupcije Transparentnost Srbija: Izrečena samo jedna mera zbog zloupotrebe javne funkcije tokom kampanje

Transparentnost Srbija: Izrečena samo jedna mera zbog zloupotrebe javne funkcije tokom kampanje

3 minuta za čitanje
0
376
Transparentnost Srbija

Beograd, 2. maj 2019. – Agencija za borbu protiv korupcije izrekla je meru upozorenja ministarki i funkcionerki Srpske napredne stranke Zorani Mihajlović zbog korišćenja javne funkcije za promociju SNS tokom izborne kampanje za lokalne izbore u Beogradu 2018. godine, saopštila je Transparentnost Srbija.

Prema mišljenju Agencije, Mihajlović je povredu načinila tako što je 5. februara 2018, tokom posete selu Skela, kada je obilazila radove na obnovi deonice regionalnog puta, rekla da ona „ne daje prazna obećanja i da se lažna obećanja u vreme izbora ne mogu čuti od nje, ni od ministara, niti od SNS-a, i da to mogu da čuju od dvojice nosilaca opozicionih lista za gradske izbore“, koje je imenovala.

Transparentost je saopštila da ih je Agencija o meri obavestila 15 meseci od izborne kampanje za izbore u Beogradu, u okviru koje su skrenuli pažnju Agenciji za borbu protiv korupcije na nekoliko najozbiljnijih povreda člana 29, koji zabranjuje političarima da javnu funkciju koriste za promociju stranačkih interesa.

Iz Transparentosti su naveli da su, pošto ta mera upozorenja nije objavljena, a da, s druge strane, taj vid zloupotrebe javne funkcije „nije nešto što je specifično za pomenutu ministarku, već u jednakoj meri karakteriše gotovo sve članove Vlade i mnoge druge funkcionere na svim nivoima vlasti“, tu odluku Agencije objavili na svom sajtu.

U mnogim drugim slučajevima, suprotno dokazima o korišćenju javne funkcije za političku promociju, koji su u nekim slučajevima bili snažniji nego u ovom, Agencija je bila mišljenja da zakon nije povređen ili se uopšte nije oglašavala“, ističu iz Transrentosti.

Kao primer navode slučaj promocije kandidata SNS u Zemunskoj gimnaziji, ili promocije stranačkog mitinga na Fejsbuk nalogu opštine Voždovac, ili politički obračun ministra energetike sa opozicionarima preko sajta ministarstva.

Podsećaju da su dali konkretne predloge kako bi se vođenje funkcionerske kampanje sprečilo ili ograničilo, u analizi iz 2017, kao i u predlogu dopune aktuelnog nacrta Zakona o sprečavanju korupcije.  

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

SELDI: Srbija neefikasna u borbi protiv korupcije

Beograd, 17. maj 2021. – Srbija je, u antikorupcijskom izveštaju mreže organizacija …