Naslovna Borba protiv korupcije Transparentnost Srbija: Lako proverljive laži Gorana Vesića

Transparentnost Srbija: Lako proverljive laži Gorana Vesića

4 minuta za čitanje
0
311
Goran Vesić

Beograd, 04. avgust 2021. – Transprentnost Srbija (TS) saopštila je da je zamenik gradonačelnik Beograda Goran Vesić, komentarišići postupak “javnog nadmetanja” za zakup sportskih objekata na Dorćolu, koji je sprovela gradska Komisija za poslovni prostor, koristio “veoma lako proverljive laži”.

U saopštenju TS je navela da se u oglasu, koji je u međuvremenu uklonjen sa sajta grada, ali je sačuvan u internet arhivi, kao prvi uslov navodi da zakupac može biti “pravno lice osnovano u Republici Srbiji koje posluje najmanje jednu godinu“, a ne, kako je Vesić rekao, da su “na oglas mogle da se jave i svetske kompanije koje ispunjavaju uslove o organizovanju teniskih turnira“.

Transparentnost je ukazala da nije tačno da je “obaveza na tenderu bila” da mogu da organizuju teniski turnir ATP250 i ATP500, već da se u oglasu navodi ATP250 ili WTA250 i ne navodi se dužnost da se dokaže da će turniri biti organizovani u budućnosti, već samo da je takav turnir organizovan u proteklih godinu dana.

Zameniku gradonačelnika i zakupcu je verovatno poznato koji objekti su predmet zakupa ali to nije bilo poznato iz oglasa za javno nadmetanje, niti je u oglasu bilo navedeno da postoji neka dodatna dokumentacija gde se bliže opisuje predmet zakupa, navela je TS.

U svojim izjavama Vesić stalno pominje organizovanje teniskih turnira kao razlog za davanje objekata u zakup, što može biti istina, istakla je TS i dodala da međutim, u oglasu nije navedena obaveza zakupca da u narednih 20 godina zaista organizuje ATP ili WTA turnire, već samo da se “objekti daju radi obavljanja sportske delatnosti“.

Transprentnost je ukazala i da Novak Đoković nije ni u kakvom u ugovornom odnosu sa gradom, već firma Familly sport, iako se Vesić stalno poziva na najboljeg svetskog tenisera, uz napomenu da je Vesić  ponovio ranije izrečene opasne i ničim potkrepljene optužbe protiv programskog direktora TS Nemanje Nenadića  da “vodi kampanju protiv Novaka Đokovića” i “da je uvek bio u funkciji nečije politike“.

Predmet razmatranja TS je u ovom slučaju isključivo postupanje gradskih vlasti, koje su dužne da se staraju o javnom interesu kod raspolaganja javnom imovinom, a ne postupanje privatnih firmi koje se staraju o svom interesu ili sportista“, istaknuto je u saopštenju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Šabić: Slučaj Aleksandra Obradovića pokazuje da je Zakon o zaštiti uzbunjivača faktički dezavuisan

Beograd, 22. septembar 2022. – Advokat Rodoljub Šabić izjavio je da primer uzbunjiva…