Naslovna Borba protiv korupcije Transparentnost Srbija: Plandište najtransparentnija opština u Srbiji

Transparentnost Srbija: Plandište najtransparentnija opština u Srbiji

3 minuta za čitanje
0
275
Transparentnost Srbija

Beograd, 6. septembar 2019. – Najveći izazov povećanju transparentnosti lokalnih samouprava u Srbiji predstavlja nepostojanje nacionalne politike koja bi se bavila tim pitanjem, ocenio je programski direktor Transparentnosti Srbija (TS) Nemanja Nenadić.

On je predstavljajući indeks transparentnosti lokalnih samouprava istakao da se u odnosu na prethodno istraživanje iz 2015, rezultati nisu znatno promenili.

Prosečan indeks transparentnosti lokalnih samouprava je 40 od mogućih 100, dok samo šest opština u Srbiji ima indeks viši od 60“, istakao je Nenadić na predstavljanju rezultata ovogodišnjeg istraživanja indeksa transparentnosti lokalnih samouprava u Srbiji.

Prema rezultatima istraživanja, Opština Plandište je najbolje rangirana sa indeksom 67, dok drugo mesto dele Opština Paraćin i Grad Novi Pazar sa ocenom 66.

Najslabije je rangirana Opština Smederevska Palanka sa indeksom 12, a nešto bolje su Preševo sa 13 i Svilajinac sa indeksom 18.

Transparentnost je veća u opštinama gde se izvršavaju zakonske obaveze, ali ni to ne garantuje da će se, na primer, dokumenta o javnim nabavkama naći na sajtovima opština – odnosno biti objavljeni“, kazao je Nenadić.

Koordinator istraživanja Zlatko Minić istakao je da je transparentnost, o kojoj, kako je kazao, ne postoji dovoljna svest, neophodna kako bi se korupcija otkrila, kao i da bi se sprečila.

U Zakonu o javnim nabavkama iz 2012, kao i iz 2018, navedena je obaveza da se otvore sajtovi javnih preduzeća na kojima bi bili objavljivani izveštaji o nabavkama – veliki broj preduzeća te sajtove ni danas nema“, kazao je Minić.

Kako je istakao, javna preuzeća pre pristaju da plate kaznu za neispunjavanje propisa nego da otvore sajt čija je cena niža od kazne.

Kako je istakla TS, niske ocene transparentnosti opština ne znače nužno da u njima postoji korupcija, kao što ni visoke ocene ne znače da u tim opštinama nema korupcije.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

KRIK: Novi Folićevi poslovi sa starim poznanicima

Beograd, 21. maj 2020. – U vreme dok je bio prvi urbanista Grada Beograda Milutin Fo…