Naslovna Civilno društvo Transparentnost Srbija: Poreska uprava nije dostavila podatke o kontroli u medijima

Transparentnost Srbija: Poreska uprava nije dostavila podatke o kontroli u medijima

3 min read
0
156
Transparentnost Srbija

Beograd, 30. novembar 2018. – Programski direktor Organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić izjavio je da nema čvrstih pokazatelja da se inspekcijske službe u Srbiji zloupotrebljavaju radi pritisaka na medije i druge privredne subjekte, ali je ocenio da je istraživanje nepotpuno zato što Poreska uprava nije dostavila tražene podatke.

Predstavljajući istraživanje "Inspekcije i mediji", Nenadić je predočio da je Transparentnost Srbija istraživala rad poreske inspekcije, inspekcije rada i protivpožarne inspekcije i to u sedam gradova u Srbiji.

Istraživanje je obuhvatilo Beograd, Niš, Loznicu, Čačak, Kikindu, Bor i Vranje, a pored medija obuhvaćeni su i privredni subjekti iz industrije nameštaja, mesne i mlečne industrije kao oglašivači ili potencijalni oglašivači u medijima.

Poreska uprava je ključan akter, ali od nje nismo uspeli da dobijemo podatke, naglasio je Nenadić i dodao da je osnovna preporuka povećanje transparentnosti u radu upravo te državne institucije.

Nenadić je, na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru, napomenuo da se u Srbiji od 2015. primenjuje novi Zakon o inspekcijskom nadzoru, kao i da je Vlada Srbije dostavila Skupštini predlog za hitnu izmenu tog zakona.

Saradnik Transparentnosti Srbija Zlatko Minić je rekao da je Poreska uprava kao jedan od razloga za nedostavljanje podataka navela da je tražen "prevelik broj informacija".

Poreska uprava je svoje odbijanje da dostavi informacije pravdala i poverljivošću informacija, dodao je Minić.

Transparentnost Srbija je podnela žalbu povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zbog odbijanja Poreske uprave da dostavi tražene podatke, prenosi FoNet.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Liceulice nedelja predstavlja BELGRADE LESS ORDINARY

Beograd, 20. maj 2019. – Magazin Liceulice ove nedelje  obeležava devet godina …