Naslovna Politika Transparentnost Srbija: Problem funkcionerskih kampanja nije rešen

Transparentnost Srbija: Problem funkcionerskih kampanja nije rešen

4 minuta za čitanje
0
125
Aleksandar Vučić

Beograd, 24. septembar 2019. – Transparentnost Srbija (TS) ocenila je da su pogrešna tumačenja da je donošenjem zaključka Vlade postalo zabranjeno ili ograničeno vođenje „funkcionerske kampanje“.

Vlada Republike Srbije je saopštila da je donela Zaključak kojim se dodatno unapređuje izborni proces u Republici Srbiji.

Zaključak Vlade može biti od koristi utoliko što podseća ‘zaboravne’ javne funkcionere na zabrane i obaveze koje su već utvrđene u zakonima… Striktnija pravila bi se mogla uvesti jedino zakonom, a šansa da se to učini, na osnovu konkretnog predloga amandmana koji je formulisala TS, propuštena je maja ove godine, kada je usvajan Zakon o sprečavanju korupcije“, navodi se u saopštenju.

Transparentnost je ukazala da je glavni nerešeni problem „funkcionerske kampanje“ u tome što javni funkcioneri sprovode aktivnosti koje im obezbeđuju dodatnu medijsku promociju van termina za predstavljanje učesnika izbora, iako za tim ne postoji realna potreba niti je reč o ispunjavanju zakonskih obaveza funkcionera, na primer obilasci i otvaranja škola, bolnica, domaćinstava, gradilišta i slično.

Ta organizacija je navela da je reč o saopštenju Vlade, jer zaključak nije objavljen na sajtu, ali da se i tu pominju da funkcioner ne sme koristiti javne skupove za promociju svoje stranke ili poziv da se ne glasa za političke protivnike kao i da ne sme da koristi javne resurse za promociju političke stranke.

TS podseća i na to da pored raznih oblika zloupotreba javnih resursa koje su pomenute u zaključku Vlade, u praksi postoje i druge – na primer, objavljivanje najava stranačkih događaja i izjava funkcionera na zvaničnim sajtovima organa vlasti i na društvenim mrežama koje koriste“, dodaje se.

Transparentnost je ukazala da je Vlada preporučila funkcionerima da sve aktivnosti vezane za promociju političkih stranaka, i za izbornu kampanju ne obavljaju „u radno vreme organizacije kojoj pripadaju“.

Ovaj poziv može biti od koristi, jer pitanje vremena kada se kampanja može sprovoditi trenutno nije uređeno. Međutim, da bi kršenje tog pravila bilo moguće, neophodno je definisati zabranu zakonom„, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Spremo: Društveni dijalog kao ozbiljan način pristupa i izveštajima domaćih organizacija

Beograd, 29. maj 2020. – “Kritike sa međunarodnog nivoa na neki način bivaju adresir…