Naslovna Borba protiv korupcije Transparentnost Srbija zatražila obrazloženje odredbe Zakona o sprečavanju korupcije

Transparentnost Srbija zatražila obrazloženje odredbe Zakona o sprečavanju korupcije

3 minuta za čitanje
0
134
Transparentnost Srbija

Beograd, 30. januar 2021. – Transparentnost Srbija (TS) zatražila je od predsednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo skupštine  Jelene Žarić Kovačević obrazloženje zbog čega bi usvajanjem autentičnog tumačenja odredbi Zakona o sprečavanju korupcije trebalo suziti krug javnih funkcionera na koje se odnose odredbe tog zakona.

U inicijativi upućenoj predsednici odbora, TS je ukazala da usvajanjem autentičnog tumačenja, pojam „javni funkcioner“ više ne bi obuhvatao pojedine osobe za koje trenutno ne postoje nikakve dileme da jesu “javni funkcioneri”, kao što su lica koja na funkciju biraju Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, ili oni koje imenuje Predsednik Republike.

Predlog za donošenje autentičnog tumačenja člana 2. stav 1. tačke 3. Zakona o sprečavanju korupcije je podneo narodni poslanik Aleksandar Martinović, predlog je 28. januara razmatran i usvojen na sednici

Odbora, a za predstavnika Odbora pred Narodnom skupštinom, koja treba da usvoji autentično tumačenje, određena je poslanica Žarić Kovačević.

U obrazloženju predloga se navodi da je razlog za podnošenje ”da bi se izbegle nedoumice do kojih bi moglo doći u primeni navedene odredbe prilikom određivanja na koga se odnosi pojam ’javni funkcioner’“.

Na zvaničnoj internet stranici Narodne skupštine TS nije uspela da pronađe više informacija i preciznije navođenje konkretnih razloga, bilo samostalno bilo kao priloge navedenog Predloga.

Štaviše, razlozi za podnošenje Predloga ne mogu se otkriti ni gledanjem video snimka sednice Odbora u trajanju od 4 minuta i 52 sekunde koji je dostupan na sajtu skupštine.

Tim pre što je na video snimku vidljivo da ni sam  predlagač nije uzeo reč niti usmeno obrazložio predsedniku i članovima Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo razloge za svoje postupanje, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

SELDI: Srbija neefikasna u borbi protiv korupcije

Beograd, 17. maj 2021. – Srbija je, u antikorupcijskom izveštaju mreže organizacija …