Naslovna Kultura Treba li Valjevu Gradska galerija?

Treba li Valjevu Gradska galerija?

8 minuta za čitanje
0
1,462
Marija Đurić, istoričarka umetnosti

Valjevo, 1. mart 2018. – Izložba valjevskih umetnika,  koja je u decembru realizovana u Narodnom muzeju u Valjevu, bila je izložba nade i izložba koja je postavila mnoga pitanja pred nas, ocenjuje Marija Đurć, istoričarka umetnosti iz Valjeva u autorskom tekstu za novi valjevski portal lagrande.rs.

Kako navodi autorka teksta, izložba nade je ‘’zato što su se predstavili umetnici različitih generacija, različitih i veoma jedinstvenih likovnih izraza, sa jakom individualnošću i umetnici koji imaju zajedničko samo jedno-a to je Valjevo’’.

Valjevo koje je kroz vekove bilo i nastavlja da bude inspiracija umetnicima, podseća Marija Đurić i dodaje da je ‘’Valjevo, u istoriji grad junaka i umetnika a danas grad junačkih umetnika’’.

U tekstu Marija piše da je Valjevo ‘’Grad koji nema Gradsku galeriju, ali ima toliko umetnika da može svake nedelje da pravi  izložbe valjevaca’’, ali  ‘’Grad koji je uspeo da napravi izbor od 26 umetnika za ovu izložbu a još toliko bi moglo da izlaže i  još mnogo više izlaže svuda po svetu jer nisu imali gde u svom Valjevu’’.

Istoričarka umetnosti podseća i da je Valjevo ‘’Grad u kom je prvu samostalnu izložbu imao i Ljuba Popović, pa posle je izlagao svuda po svetu, ali se uvek  vraćao Valjevu’’, kao i da je Popović ‘’u Valjevu a ne u Parizu otvorio Modernu galeriju i o njoj brinuo 32 godine  i na kraju je Valjevo izabrao za večni počinak’’.

Marija u autorskom tekstu još ukazuje da je ‘’Radovan Mića Trnavac je odlučio da u Valjevo dovede umetnike iz celog sveta i svih 7 kontinenata. U Valjevo a ne u Njujork ili Beograd’’.

‘’Valjevo je grad koji se uvuče u kožu grad na koji si nekada jako ljut, a opet kada odeš želiš da se vratiš’’ piše Marija i dodaje ‘’obraduješ se svakom licu iz Valjeva koje sretneš’’.

Marija u svom autorskom tekstu ne propušta priliku da se zahvali umetnicima koji svoje slike izlažu u Valjevu i ‘’ koji nisu odustali i ne odustaju od Valjeva i koji mu se vraćaju, dolaze i ostaju’’.

‘’Malo je poznato da je pre više od pola veka postojao višegodišnji plan da se od Valjeva napravi kulturni centar tadašnje Jugoslavije’’ vraća nas Marija u prošlost i podseća da je ‘’ostvarivanje tog plana započeto održavanjem Prvog simpozijuma vajara Jugoslavije 1961. godine’’ i dodaje da u ‘’godinama koje su dolazile osnivale su se Moderna galerija Valjevo, Internacionalni umetnički studio Mića Trnavac, Tešnjarske večeri, Džez fest’’ kao  i mnoge druge manifestacije koje su manje ili više uspešno postojale.

Danas, pored pomenutih institucija, Valjevo ima i Matičnu biblioteku „Ljubomir Nenadović“ koja iz godine u  godinu ima sve više pratećih aktivnosti za decu i mlade: od Dvorišta do radionice stripa, imamo Centar za kulturu koji ima nekoliko radionica za decu od vajanja do fotografije, kao i Muzičku školu „Živorad Grbić“ čiji učenici osvajaju najviša priznanja u zemlji i inostranstvu.

Od nedavno, postoji ‘’i Bioskop 85 koji su Valjevke i Valjevci dugo sanjali, a imamo i san o pozorištu i već pomenutoj Gradskoj galeriji’’ piše Marija u svom tekstu.

Na kraju svog teksta, Marija piše da je ‘’zanimljivo je da Valjevo sada nema definisanu kulturnu politiku, nikada nije donet Plan razvoja kulture u Valjevu iako je još 2011. napisan’’ i ocenjuje da je to ‘’možda zbog toga viđamo istu publiku na svim kulturnim događajima, možda zbog toga se preklapaju događaji u gradu, možda zbog toga mislimo da se ništa ne dešava u Valjevu’’.

’A možda je to samo naš izgovor’’, zaključuje Marija Đurć, istoričarka umetnosti iz Valjeva, u autorskom tekstu za novi valjevski portal lagrande.rs.   

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Kultura
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Playade: Novo izdanje pesme “Plava ptica” uz violinu i vokale

Beograd, 01. jun 2020. – Kreativna obrada pesme „Plava ptica“ u izvođenju Ljubice Da…