Naslovna Politika Tri zakona u skupštinskoj proceduri bez mišljenja Poverenika

Tri zakona u skupštinskoj proceduri bez mišljenja Poverenika

3 min read
0
421
Poverenik za informacije o javnog značaja u zaštitu podataka o ličnosti

Beograd, 5. decembar 2017. – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je ponovo upozorio da je loše što Vlada Srbije neke predloge zakona koji podrazumevaju i obradu ličnih podataka utvrđuje i dostavlja parlamentu a da ne traži mišljenje poverenika, iako je na to obavezuje poslovnik i zakon.

"Ovo za posledicu može imati ne samo 'apstraktno' ugrožavanje principa ustavnosti usled usvajanja zakonskih normi suprotnih ustavnim odredbama, nego i konkretno, kontinuriano ugrožavanje prava na zaštitu podataka o ličnosti u primeni zakona nakon usvajanja", naveo je Poverenik u saopštenju.

Poverenik je dodao da su samo 1. decembra u skupštinsku proceduru ušla tri predloga zakona na koja nije traženo mišljenje Poverenika, a koja sadrže rešenja koja se obradom podataka o ličnosti bave na način koji je u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti i Ustavom Srbije.

Navodi se da predložene izmene i dopune Zakona o radu, Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti i Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama predviđaju uvođenje novih evidencija koje izvesno podrazumevaju obradu podataka o ličnosti, ali bez navođenja o kom krugu podataka o ličnosti se radi.

"Na ovaj način, krug podataka o ličnosti koji će se obrađivati, praktično je prepušten proizvoljnosti onih koji će te evidencije voditi, odnosno eventualno njihovim internim aktima, što je, i jedno i drugo, direktno suprotno ustavnim odredbama koje izričito predviđaju da se obrada podataka o ličnosti uređuje isključivo zakonom", piše u saopštenju.

Poverenik je naveo da smatra da odgovoran odnos prema ustavnim garancijama prava građana na zaštitu podataka o ličnosti zahteva da, bilo narodni poslanici, bilo sama Vlada, odgovarajućim amandmanima otklone navedene nedostatke predloženih zakona.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Medijska koalcija: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Beograd, 19. oktobar 2018. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da j…