Naslovna Politika Trifunović: 11. jul treba da bude posvećen žrtvama i sećanju na mračan deo istorije koji ne sme da se ponovi

Trifunović: 11. jul treba da bude posvećen žrtvama i sećanju na mračan deo istorije koji ne sme da se ponovi

2 minuta za čitanje
0
224
Sergej Trifunović

Beograd, 11. jul 2019. – Lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović rekao je povodom 24. godišnjice genocida u Srebrenici da to jeste bio genocid.

Trifunović smatra da 11. jul treba da bude posvećen žrtvama i sećanju na mračan deo istorije koji ne sme da se ponovi.

Zato na ovaj dan želim da još jednom ukažem poštovanje žrtvama genocida, jer to jeste bio genocid, kako su definisale Ujedinjene nacije kao međunarodni zločin namernog, potpunog ili delimičnog uništavanja nacionalnih, etničkih, rasnih i religijskih grupa“, naveo je Trifunović.

On je ocenio da ljudi koji se danas najviše deklarišu kao patriote često pod parolom patriotizma brane najmračniju deceniju istorije, umesto da, kako je naveo, vole svoju zemlju i rade na tome da ljudima u njoj bude dobro.

A biće nam dobro onda kad uspostavimo regionalni mir, kad niko sa ovih prostora ne bude posmatrao ceo jedan narod kroz vizuru postupaka pojedinaca koji su bili zločinci“, istakao je Trifunović.

On je rekao da se blagostanje i uzajamno poštovanje ne može graditi bez zrelog osvrta na prošlost i konačnog otklona od zločinaca čiji su postupci imali katastrofalne posledice.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Teret ekonomske krize na Zapadnom Balkanu, izazvane pandemijom korona virusom, ne sme pasti na leđa radnika i radnica

Beograd, 25. maj 2020. – Duboko zabrinuti podacima koji pokazuju da ekonomske posled…