Naslovna Politika Evropska unija Tročanji nije dobio podršku u Odboru za pravne poslove Evropskog parlamenta

Tročanji nije dobio podršku u Odboru za pravne poslove Evropskog parlamenta

3 minuta za čitanje
0
161
Laslo Tročanji

Brisel, 26. septembar 2019. – Kandidat Mađarske za novog evrokomesara za proširenje EU Laslo Tročanji nije dobio podršku Odbora za pravne poslove Evropskog parlamenta i neće ići na saslušanje pred Evropski parlament, objavio je EUobserver.

Podršku Odbora za pravne poslove nije dobila ni kandidatkinja Rumunije Rovana Plumb koja je predložena za komesarku za transport.

Takve odluke Odbor za pravne poslove doneo je pozivajući se na sukob interesa.

Ova odluka Odbora za pravne poslove predstavlja prvi veliki neuspeh nove predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen od kada je izabrana na tu funkciju. Nova komisija treba da preuzme dužnost 1. novembra a prethodno treba da dobije odobrenje Evropske komisije.

Komisija nije dala zeleno svetlo ni Plumb ni Tročanjiju da idu dalje na saslušanja u Evropskom parlamentu gde treba da se potvrdi njihovo imenovanje. Oni su ispitivani zbog nejasnoća oko njihovih prijava o finansijskom stanju.

Ovo za sada znači da je procedura suspendovana“, rekla je portparolka Evropske komisije Mina Andreeva, prenosi portal „Politiko“.

Ona je rekla da odluka odbora za pravne poslove ne znači neuphodno da novi kandidat treba automatski da bude predložen.

Sledeći koraci zavisiće od toga kako Parlament odluči da nastavi rad u saradnji sa Fon der Lajen.

Međutim jedan zvaničnik Parlamenta rekao je da će to telo uskoro jasno staviti do znanja pismeno da dva imenovana kandidata nisu prihvatljiva.

Sada je na predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen da odluči da li želi da Mađarska odnosno Rumunija nominuju nove kandidate. Prema rečima Sergeja Lagodinskog, potpredsednika odbora, ova dva kandidata su odbijena dok je 24 prošlo razmatranje odbora, prenosi Politiko.

Lagodinski je rekao da je proces sada suspendovan dok predsednica Komisije ne reaguje. Jedan portparol Parlamenta rekao je da je odbijanje kandidata u odboru za pravne poslove bez presedana i da sada treba videti šta će se desiti.

Jasno je da saslušanje ne može da se dogodi“, rekao je taj portparol.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Izveštavanje medija o nasilju prema ženama u Srbiji je senzacionalističko i bez društvenog konteksta

Beograd, 06. avgust 2020. – U polovini izveštaja o nasilju prema ženama mediji su otkrili …