Naslovna Politika TS: Utvrditi odgovornost za trogodišnje skrivanje od javnosti ugovora o upravljanju smederevskom železarom

TS: Utvrditi odgovornost za trogodišnje skrivanje od javnosti ugovora o upravljanju smederevskom železarom

3 min read
0
196
Železara Smederevo

Beograd, 7. avgust 2018. – Transparentnost Srbija (TS) je zatražila da se utvrdi ko je odgovoran za trogodišnje skrivanje od javnosti ugovora o upravljanju smederevskom železarom, kao i za eventualni nastanak štete tokom njegove realizacije i raskida.

Pozivamo Vladu Srbije i Ministarstvo privrede da objave ceo tekst ugovora, kao i podatke o njegovoj realizaciji na osnovu kojih bi građani mogli da steknu predstavu o tome da li su tvrdnje njenog bivšeg partnera na ovom poslu osnovane”, navodi se u saopštenju TS.

TS ukazuje da objavljeni delovi ugovora o upravljanju smederevskom železarom koji je Vlada Srbije marta 2015. godine zaključila sa firmom Petera Kamaraša HPK menadžment, potvrđuju da je taj ugovor nezakonito skrivan od građana u protekle tri godine.

Na ovom primeru se pokazalo da tajni ugovori o raspolaganju javnom imovinom donose štetu i da bi javnost ključnih informacija morala ubuduće da se postavi kao uslov važenja ugovora. Takođe se pokazalo koliko bi bilo opasno da se preduzeća u državnom vlasništvu isključe iz sistema pristupa informacijama od javnog značaja, kao što se predviđa u aktuelnom nacrtu izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama”, smatra TS.

U saopštenju se ističe da je izuzetno je važno da se kroz izmene Ustava Srbije stvori mehanizam koji bi sprečio zaključivanje tajnih ugovora o raspolaganju javnim sredstvima.

TS je podsetio da su ugovor o upravljanju smederevskom železarom hvalili najviši predstavnici Vlade Srbije, a godinu dana kasnije država je raskinula taj ugovor uz tvrdnje da konsultant nije ispunio obaveze.

Prema odluci ugovorene arbitraže iz Londona, bivši menadžment Železare Smederevo potražuje naknadu štete od 10 miliona dolara i 2,4 miliona dolara za troškove postupka.

Za sve to vreme, ni kada je ugovor proglašavan za spasonosno rešenje, ni kada je raskidan, građani Srbije nisu imali proverljive podatke o preuzetim obavezama i postupanju sa javnom imovinom, već samo tvrdnje jedne i druge strane”, navela je TS.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Medijska koalcija: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Beograd, 19. oktobar 2018. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da j…