Naslovna Politika Tulsi Gabard (Demokratska stranka) želi da postane predsednica SAD

Tulsi Gabard (Demokratska stranka) želi da postane predsednica SAD

7 minuta za čitanje
5
535
Tulsi Gabard

Beograd, 6. februar 2019. – Mogućim dolaskom Gabard na čelo Sjedinjenih Američkih Država, može se potpuno promeniti spoljna politika te države.

Autor teksta: Zoran Spasić, Sekretar resornog odbora za energetiku i rudarstvo Demokratske stranke

Američka kongresmenka Tulsi Gabard, koja je pre dve godine izašla na naslovnim stranicama svih svetskih medija, zbog razgovora sa sirijskim vladarem Bašar el Asadom, želi da postane predsednik Sjedinjenih Država 2020. godine.

Ona je istakla  „Odlučila sam da se takmičim i da ću zvanično objaviti kandidaturu u narednim sedmicama“ rekla 37-godišnja demokrata. Ona je ukazla na neke svoje stavove koje će voditi u političkoj kampanji, naime zalaže se povećanje zdravstvene zaštite, reformu krivičnog zakonodavstva i klimatske promene kao centralni politički problem.

Gabard je tokom sukoba u Iraku od 2004. do 2005. Godine, bila raspoređena u medicinskoj  jedinici Nacionalne garde Havajske vojske.

Sa 21 godinu Gabard je izabrana u havajski parlament i postala najmlađi član saveznog parlamenta u Sjedinjenim Državama. Iako je bivši vojnik pojavila se u levom krilu Demokrata kao kritičar svoje partije. Tako je 2015. Godine u intervjuu na televiziskoj stanici ,, Fox News,, kritikovala tadašnjeg predsednika Baraka Obamu.

Ona ima potpuno suprotne stavove od trenutnog Američkog predsednika Donalda Trampa, naime podržava prava na abortus, protivi se Trans-pacifičkom partnerstvu, takođe promenila je svoj stav da podrži istopolne brakove.

Ona je kritična prema svim aspektima američke spoljne politike u vezi sa Irakom, Libijom i Sirijom, takođe protivi se uklanjanju sa vlasti sirijskog predsednika Bašara el- Asada.

Pre predsedničkih izbora 2016. godine, tadašnja potpredsednica Demokratskog nacionalnog komiteta (DNC) napustila je izborno telo svoje stranke i umesto toga podržala nezavisnog levog kandidata Bernija Sandersa.

Iako je ostalo još vremena do izbora novog predsednika SAD-a, svi spekti ukazuju na vruću predizbornu kampanju među demokratama. Očekuje se da će bivši predsednik Dzo Bajden, kao i senatori Kamala Haris, Kori Buker kadndidovati i ući u trku za demokrate. Takođe je i bivši ministar za stambena pitanja i urbani razvoj Džulijan Kastro  je nedavno osnovao izborni odbor.

Iako součena sa ozbiljnim kandidatima ona je istakla da ,, ima mnogo razloga da donesem ovu odluku, postoji mnogo izazova sa kojima se suočava američki narod i koje me brine i koje  želim pomoći u rešavanju problema,,.

Gabard je u Kongresu zacrtala anti-intervencionističku poziciju spoljne politike.

Što znači da mogućim dolaskom Gabard na čelo SAD-a može se potpuno promeniti spoljna politika države. Naime 37-godišnja Gabard je napravila nekoliko ključnih poteza koji su ukazivali na moguću predsedničku kandidaturu.

Ona je platila 10.000 dolara  Dzo Tripi-Asocijaciji (Joe Trippi -Associates ), firmi za političku strategiju koja je radila na kampanj visokog profila. Prema izveštajima federalne izboprej komisiji ona je takođe platila Batrik Asocijaciju(Batrice – Associates) u iznosu od 9.000 dolara u avgustu.

Ranija Batrik je poznati politički konsultantantkinja koja je pomagala u predsedničkoj kampanji senatora Berna Sandersa iz 2016. Godine.

Ona je takođe najavila da na proleđe izda autobiografiju, što je uobičajno za predsedničke kandidate. Sama kandidatura za Gabardovu je veliki izazov ,zbog toga što je iz male države ali sa druge strane to može pojačati njen nacionalni profil i time učvrstiti svoju privlačnost. Za havajske političare , Gabard ima visok nacionalni profil kao česti gost televizijskih emisija i sa reputacijom da se ne boji kontraverzi.

Gabard je postala prvi istaknuti demokrata koji je najavila kandidaturu za predsednika u oblastima za koje se očekuje da će biti prepuna izazivača, I koji smatraju predsednika ranjivim.

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Teret ekonomske krize na Zapadnom Balkanu, izazvane pandemijom korona virusom, ne sme pasti na leđa radnika i radnica

Beograd, 25. maj 2020. – Duboko zabrinuti podacima koji pokazuju da ekonomske posled…