Naslovna Društvo Tužba protiv Srbije u Strazburu zbog presude grupi ‘Simini četnici’ za ubistvo Roma

Tužba protiv Srbije u Strazburu zbog presude grupi ‘Simini četnici’ za ubistvo Roma

4 min read
0
296
Evropski sud za ljudska prava

Beograd, 5. jul 2018. – Nacionalni Savet romske nacionalne manjine i Romski Centar za strategiju, razvoj i demokratiju najavili su da će se tužiti državu Srbiju Međunarodnom sudu u Strazburu, zbog presude za grupu "Simini četnici" koja je oslobođena optužbi za silovanje i ubistva 21 Roma.

Grupa je za počinjene zločine 1992. godine u selu Skočić, kod Zvornika, oslobođena prvo 2015. godine presudom Višeg suda, a pre dva dana i odlukom Apelacionog suda u Beogradu.

Kako je naveo Romski centar, tužiće Republiku Srbiju jer "toleriše težak ratni zločin koji su izvršili državljani Srbije pod uniformom i oružjem koje su im dali tadašnja JNA, Vojska Republike Srpske i MUP Srbije".

U saopštenju koje je upućeno predsedniku, premijerki, Ministarstvu prave, OEBS-u i drugim međunarodnim organizacijama, ocenjuje se da je oslobađajuća presuda skandlozna i da su njom poniženi svi Romi, a posebno oni koji su preživeli masakr i došli da svedoče.

Dodaje se da je posebno jedan deo presude obrazloženja Apelacionog suda vređa inteligenciju svakog normalnog čoveka i pokazuje stepen nepoštovanja romskih žrtava.

"Zaključak Apelacionog suda u Beogradu je da nisu sve Rome iz Skočića mogli da ubiju svi koji su za to optuženi. Neko je morao da vozi taj kamion, neko je skidao ljude sa kamiona i transportovao do jame, neko je silovao oštećene pre streljanja, neko je streljao, a neko čuvao stražu", ukazali su iz Romskog centra i Saveta za Romsku nacionalnu manjinu.

Dodali su da će takva presuda značajno uticati na promenu romske politike prema državi, da će doprineti povećanju tenzija i jaza između Srba i Roma "posebno ako se ima u vidu da su žrtve islamske veroispovesti".

Po optužnici, grupa je upala u selo 12. jula raznela džamiju, a potom ušla u romsku mahalu, zapalila kuće i silovala žene.

Potom su preostale Rome odvezli do jame na mestu zvanom Hamzići u blizini sela Šetići, gde su ih ubijali i bacali u jamu, u koju su na kraju bacili bombu.  Tom prilikom ubili su 27 civila Roma.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Postupak protiv Vlade Srbije po tužbi KRIK-a još nije počeo

Beograd, 21. septembar 2018. – Devet meseci nakon što je KRIK tužio Vlad…