Naslovna Civilno društvo Tužilaštvo da objasni zadržavanje Ane Lalić i obustavi svaki postupak koji eventualno i dalje vodi protiv nje

Tužilaštvo da objasni zadržavanje Ane Lalić i obustavi svaki postupak koji eventualno i dalje vodi protiv nje

2 minuta za čitanje
0
118
Fondacija Slavko Ćuruvija

Beograd, 02. april 2020. – Fondacija Slavko Ćuruvija saopštila je da traži obustavljanje svakog postupka koji se eventualno vodi protiv novinarke Ane Lalić i istakla da njeno privođenje predstavlja nedopustivu demonstraciju sile nad novinarima.

Njeno privođenje, i to zbog objavljivanja teksta, nikako ne sme da da se dogodi u normalnom demokratskom društvu. Vanredno stanje ne sme da bude izgovor za obračun sa novinarima i zastrašivanje medija. Kako su se takvi obračuni završili tokom vanrednog stanja 1999. godine – znamo“, podseća Fondacija Slavko Ćuruvija.

Fondacija zahtreva od Tužilaštva i policije da javnosti objasne po kom osnovu su odredili meru zadržavanja Ani Lalić, za koje je delo terete i da li se protiv nje i dalje vodi postupak.

Ako se takav postupak vodi, Fondacija zahteva da on odmah bude obustavljen.

Hapšenje novinara koji javnosti predstavljaju činjenice o toj borbi ugrožava ne samo osnovna prava garantovana Ustavom Srbije i međunarodnim konvencijama, već potencijalno ugrožava i same živote građana“, navodi se u saopštenju.

Kako je naglašeno “zaprepašćeni smo činjenicom da se, umesto da sve svoje kapacitete usmeri na zdravstveni sistem, država obrušava na one koji svoj posao obavljaju u interesu javnosti“.

Fondacija poziva Vladu da prekine sa “zloupotrebom pravosuđa i obezbedi nesmetan rad svih novinara” na teritoriji Republike Srbije.

Nijedan novinar u Srbiji više ne sme da bude privođen i krivično gonjen zbog svog profesionalnog rada“, zaključuje Fondacija Slavko Ćuruvija.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

NUNS: Utvrditi ko uznemirava novinara N1 Dušana Mlađenovića

Beograd, 27. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je nadle…