Naslovna Politika Evropska unija U Beču svaki drugi subvencionisani stan „pametan“

U Beču svaki drugi subvencionisani stan „pametan“

2 minuta za čitanje
0
175
pametna zgrada

Beč, 6. jun 2019. – Grad Beč proširuje popularni SMART-program za stanogradnju. „SMART“-stanovi su postali omiljeni oblik stanovanja u Beču.

Da bi ovaj uspešni model i dalje mogao da se sprovodi, Grad Beč povećava iznos subvencija.

Osim toga ubuduće će svaki drugi subvencionisani stan biti „SMART“, najavila je član gradskog veća za stanogradnju u Beču Katrin Gal.

Ovo je bečki odgovor na aktuelne trendove i nove potrebe. „Pametni“ stanovi se baziraju na inovativnim i inteligentnim rešenjima – optimalna iskorišćenost prostora kroz kompaktan raspored, ne premali i ne preveliki prostor, bez troškova za nepotreban prostor.

Ova stambena ponuda je za oko 50 odsto povoljnija nego iznajmljivanje stanova u privatnom sektoru.

Projekat je još 2012. godine započeo današnji gradonačelnik Beča Mihael Ludvig. Do danas je podignuto ili su u toku radovi za 8.701 „pametni“ stan. Grad u ove projekte investira oko 1,2 milijarde evra.

U narednom periodu će prema planu godišnje biti izgrađeno 2.500 do 3.000 novih „pametnih“ stanova.

Na taj način Grad Beč odgovara stalnoj potražnji za povoljnim stambenim prostorom i podstiče socijalnu izmešanost. Između 2020. i 2025. godine Grad Beč će dodatno investirati 135 miliona evra u SMART-program za stanogradnju.

Grad Beč nikada nije zloupotrebio sredstva za subvencionisanu stanogradnju. Od toga danas profitiraju Bečlije“, kaže Gal.

SMART-stanovi namenjeni su pre svega mladim porodicama, parovima, samohranim roditeljima i sve većem broju samaca, saopšteno je iz Predstavništva Grada Beča u Beogradu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

CINS: Privilegije za provladine medije i pored toga što krše profesionalne i etičke standarde