Naslovna Vesti Evropska unija U EU postavljeno manje vetroturbina

U EU postavljeno manje vetroturbina

2 minuta za čitanje
0
714

Tokom 2013. godine u zemljama Evropske unije instalirani su kapaciteti za proizvodnju struje iz vetra od 11.159 megavati (MW), što je za 8% manje nego 2012, pokazuju najnoviji podaci Evropskog udruženja za energiju vetra (EWEA). Vrednost novih kapaciteta procenjuje se na 13-18 milijardi evra.

Širom EU sada su instalirani kapaciteti od 117,28 gigavati (GW) i još 4,18 GW u drugim evropskim zemljama. Od ukupnih kapaciteta za proizvodnju struje iz vetra 110,7 GW je na kopnu a ostalo na moru. Kapaciteti za proizvodnju energije iz vetra instalirani u EU u godini sa prosečnim brojem vetrovitih dana mogu da proizvedu 257 teravat sati (TWh) struje, što pokriva 8% ukupne potrošnje električne energije u EU.

Izveštaj Udruženja ukazao je na velike razlike među članicama i na nekim, svojevremeno "zdravim" tržištima, u 2013. godini znatno je smanjena instalacija kapaciteta za proizvodnju energije iz vetra. U Španiji je u poređenju sa 2012. zabeležen pad od 84%, Italiji od 65% a u Francuskoj od 24%. Takav pad doprineo je da 46% svih novih kapaciteta u 2013. bude instalirano u samo dve zemlje – Nemačkoj i Velikoj Britaniji. U godinama pre 2013. godine nije bilo takve koncentracije, odnosno rast sektora bio je ravnomerniji, napominje se u izveštaju.

Opširnije o izveštaju Evropskog udruženja za energiju vetra (EWEA) možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Macura: Država da omogući najsiromašnijima korišćenje zdravog i čistog grejanje

Valjevo, 22. oktobar 2021. – Programski direktor RES Fondacije Aleksandar Macura, na…