Naslovna Vesti Evropska unija U Evropskoj uniji zabranjena prodaja cigareta sa ukusom mentola

U Evropskoj uniji zabranjena prodaja cigareta sa ukusom mentola

2 minuta za čitanje
0
227
cigareta

Brisel, 20. maj 2020. – U Evropskoj uniji je od 20. maja zabranjena prodaja cigareta sa ukusom mentola, nakon četiri godine njihovog postepenog povlačenja sa tržišta.

Direktiva o duvanu, usvojena 2014. godine, stupila je na snagu 2016. godine, ali su proizvodi sa tržišnim udelom većim od 3%, poput cigareta sa ukusom mentola, bili do sada izuzeti.

Ova vrsta cigareta činila je 5% tržišta u 2012. godini i njen udeo je stalno rastao početkom 21. veka, što je zabrinjavalo zakonodavce. Međutim, njihov udeo na tržištu 2018. godine i dalje je bio 5%.

Naučna istraživanja su pokazala da arome, poput mentola, olakšavaju inhalaciju i mogu da podstaknu mlade da puše. One takođe izazivaju veću zavisnost.

EU je bila uznemirena jer je 700.000 preranih smrti pripisano pušenju, uprkos smanjenju broja pušača u Evropi sa 40% 2002. na 28% u 2012. godini.

U Poljskoj gde mentol cigarete čine 30% tržišta, prema podacima Privredne komore, zabrana je iznenadila brojne pušače. Oko 51% ispitanika, prema jednoj anketi, nedelju dana pred stupanje zabrane, nije znalo za ovu direktivu, a njih 20% je spremno da mentol cigarete nabavlja na crnom tržištu.

Potrošači u Holandiji su se pripremili tako što su obezbedili rezerve, javljaju lokalni mediji, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ukida se naknada za roming od 1. jula u regionu Zapadnog Balkana

Beograd, 26. februar 2021. – Naknada za roming u regionu Zapadnog Balkana biće ukinu…