Naslovna Civilno društvo U ovogodišnju Evropsku noć istraživača uključeno 28 gradova i opština iz Srbije

U ovogodišnju Evropsku noć istraživača uključeno 28 gradova i opština iz Srbije

5 minuta za čitanje
0
310
Evropska noć istraživača 2020

Beograd, 06. novembar 2020. – Evropska noć istraživača ove godine biće održana u virtuelnom svetu, 27. i 28. novembra, a publika će moći da isprati brojne naučne izazove – digitani lov na blago, različite eksperimente, predavanja, kao i da se druži sa naučnicima.

Ceo program ovogodišnje manifestacije biće dostupan na sajtu http://www.nocistrazivaca.rs.

Nešto drugačija Noć istraživača, zbog epidemije virusa korona, svim zainteresivanim radoznalcima širom Srbije ove godine će ponuditi naučni program koji će biti dostupan kroz nekoliko klikova, najavili su danas organizatori.

Evropska noć istraživača biće realizovana kroz tri projekta, a biće uključeno čak 28 gradova iz cele Srbije.

Rukovodilac sektora za programske aktivnosti Centra za promociju nauke Tanja Adnadević rekla je da je upravo ova godina posebno važna, jer je upravo sada do izražaja došao značaj nauke i činjenica da je ona svuda oko nas, kao i da je nauka otvorena za različitosti.

Prikazaćemo nekoliko projekata kroz virtuelni svet, kroz različite onlajn formate, i pokušaćemo da posetiocima približimo koliko je nauka važna za sve“, rekla je ona.

Ovo će biti jedinstevena prilika da učesnici iz različitih gradova mogu da  uživaju u naučnom sadržaju, jer događaj nema samo lokalni karakter, već svi koji govore i razumeju srpski jezik mogu da se pridruže naučnicima u virtuelnom svetu, dodala je Adnadević.

Redovna profesorka Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Tijana Prodanović rekla je da će fokus ove godine biti na pametnim aplikacijama, preko kojih može da se pristupa naučnim podacima, dok se preko senzora mogu meriti i prikupljati naučni podaci.

Takođe, putem lajv striminga moći će da se prate predavanja naucnika, na temu virusa korona, a virtuelni posetioci moći će da postave pitanja.

 “Pričaćemo i o dostignućima u nauci koja su se desila u vreme pandemije“, dodala je Prodanović.

Naučna izložba – naučno igralište, od 15. novembra biće postavljena u zgradi Rektorata u Novom Sadu, a biće dostupni i virtuelni vodiči preko android aplikacije Noć istraživača, dok će najmlađim Novosađanima biti dostpna igrica Lov na nauku.

 Vanredna profesorka Fakulteta za fizičku hemiju BU Biljana Šljukić Paunković je rekla da je cilj da posetiocima skrenu pažnju na značaj alternativnih izvora energije, te da im pokažu kako da od vazduha naprave bateriju, koje se koriste u svakodnevnom životu.

Posetioce ćemo provesti kroz onlajn interaktivno predavanje, kroz 10 najboljih naučnih ideja u prošlosti, a moći će kroz veliku naučnu avanturu da upoznaju Čokoladu budućosti“, rekla je Paunković.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Matić: U Srbiji donirano više od 90 miliona evra za opšte dobro

Beograd, 30. 09. 2021. – Direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić ukazao je…