Naslovna Društvo U planu više struje iz energije vetra, struje i biomase

U planu više struje iz energije vetra, struje i biomase

2 minuta za čitanje
1
2,945

Srbija bi do 2030. godine trebalo da izgradi kapacitete za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije od 1.800 megavata (MW), uz veće korišćenje energije vetra i sunca i biomase, navodi se u Nacrtu strategije razvoja energetike.

U Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2025. godine s projekcijama do 2030, izneta je projekcija prema kojoj Srbija ostvaruje preuzeti cilj o udelu obnovljivih izvora 2020. godine u bruto finalnoj potrošnji energije od 27% uz korišćenje preko 50% potencijala obnovljivih izvora. U dokumentu se ostavlja mogućnost izmene fid in tarifa (feed in), kao i mogućnost davanja dodatnih stimulacija za proizvodnju iz obnovljivih izvora.

U dokumentu, objavljenom na sajtu Ministarstva energetike (www.merz.gov.rs), navodi se da se potencijal obnovljivih izvora energije procenjuje na 5,65 miliona tona ekvivalenta nafte.

Cilj Srbije je da do 2020. godine poveća udeo obnovljivih izvora u finalnoj potrošnji energije sa sadašnjih 20,1% na 27%, a da u transportu ostvari udeo od 10%.

Prema Nacrtu strategije, posebno će se razvijati kapaciteti za proizvodnju struje iz energije vetra i sunca i biomase, dok će hidropotencijal biti i dalje jedan od glavnih izvora za proizvodnju struje.

Predviđeno je i veće učešće obnovljvih izvora u proizvodnji toplotne energije sa projektovanim povećanjem udela biomase kao energenta sa 3,2% 2015. godine na 12,5% 2030. godine.

Opširnije o izgradnji kapacitete za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije uz veće korišćenje energije vetra i sunca i biomase možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Zaštita životne sredine četvrta na listi prioriteta građana Srbije

Beograd, 15. decembar 2021. – Građani Srbije su zaštitu životne sredine stavili na č…