Naslovna Društvo U romskim naseljima obezbediti neophodne infrastrukturne uslove i higijenska sredstva za suzbijanje korona virusa

U romskim naseljima obezbediti neophodne infrastrukturne uslove i higijenska sredstva za suzbijanje korona virusa

6 minuta za čitanje
0
226
Asocijacija koordinatora za romska pitanja

Valjevo, 20. mart 2020. – U cilju suzbijanja COVID-19 Asocijacija koordinatora z romska pitanja apeluje na nadležne institucije da se u romskim naseljima, koja su najugroženija u Srbiji, hitno obezbedi pijaća voda kao i električna energija.

Asocijacija koordinatora za romska pitanja (AOC) je strukovno udruženje osnovano 2014. godine od strane koordinatora za romska pitanja, koji rade u jedinicama lokalne samouprave. Cilj Asocijacije je razvoj i zaštita ljudskih i manjinskih prava, posebno prava romske nacionalne manjine.

U Srbiji postoji 593 romskih, segregisanih naselja u kojima živi preko 70% romske populacije u Srbiji”, navode iz Asocijacije u saopštenju i dodaju da razlika postoji i između uslova stanovanja Roma i Romkinja i drugih ranjivih grupa.

Kvalitet stambenih objekata u kojima žive Romi i Romkinje, kao i interno raseljena lica znatno je lošiji u poređenju sa drugim raseljenim licima”, podsećaju iz Asocijacije.

Poređenje stambenih uslova pokazuje da oko 73% Roma i Romkinja ima manje od 10 m2 po članu domaćinstva u odnosu na oko 26% neromskog stanovništva, dok skoro 54% romskih domaćinstava ne poseduje kupatilo u kući prema nešto manje od 10%”, kaže Dragan Gračanin. predsednik Upravnog odbora Asocijacije.

Gračanin skreće pažnju i na podatke iz Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji za period 2016-2025.

Asocijacija pruža tehničku podršku svim relevantnim akterima, međunarodnim organizacijama, odgovarajućim resornim ministarstvima, gradovima i opštinama i regionalnim partnerima za sprovođenje i praćenje programa i politika uključivanja Roma u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, stanovanja, zdravstva, antidiskriminacije i smanjenja siromaštva romske nacionalne manjine.

Naime, u dokumentu koji je usvojila Vlada Republike Srbije ocenjuje se da “loša infrastrukturna opremljenost naselja, neredovno odnošenje čvrstog komunalnog otpada iz naselja, ali i specifični problemi sa visokim podzemnim vodama, rizicima izlivanja neregulisanih tokova i sl., mogu da dovedu do ozbiljnih zdravstvenih problema stanovnika”.

Opravdanost apela, Asocijacija potkrepljuje i zvaničnim podacima koji govore da “u 38% romskih naselja nijedan stambeni objekat nije priključen na vodovodnu mrežu, u 32% naselja objekti su delom priključeni, dok je u 30% naselja više od dve trećine objekata priključeno na vodovodnu mrežu”.

U 74% naselja nijedna kuća/stambena jedinica nije priključena na kanalizacionu mrežu ili septičku jamu, a u svega 10% naselja preko dve trećine objekata je priključeno na kanalizacionu mrežu. U vezi sa električnom energijom budući da je u 68% naselja preko dve trećine objekata priključeno na elektromrežu”, dodaje Gračanin.

Veliki procenat romskog stanovništva se bavi sezonskim poslovima ili ,,dnevnim” poslovima”, kaže Gračanin i situacijju u kojoj se nalazi romska zajednica ilustruje podatkom da “oko 500 romskih porodica (skoro 25.000 ljudi) u ovom trenutku nema pijaću vodu niti može sprovoditi elementarnu meru održavanja higijene”.

Pranje ruku, koja je glavna preventivna mera koju preporučuje Ministarstvo zdravlja i Svetska zdravstvena organizacija da uspori širenje virusa Covid-19, zahteva da ljudi imaju pristup čistoj vodi ali i osnovnim sredstvima za higijenu”, kategoričan je Gračanin.

On ocenjuje da je neophodno, da se “odmah preduzmu potrebne mere i da romska naselja, bez pijaće vode i električne energije, ne budu izostavljena iz praktičnih koraka i mera koje se sada sprovode radi suzbijanja širenja virusa Covid-19”.

S tim u vezi, Asocijacija apeluje na nadležne državne organe da preduzmu hitne mere kojima se obezbeđuje voda i električna energija u tim naseljima kao i osnovna higijenska sredstva najugroženijim porodicama.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

WWF Adria: Očuvane reke su preduslov za razvoj Srbije

Beograd, 04. avgust 2020. – Često se u neformalnim razgovorima može čuti kako je …