Naslovna Civilno društvo U Sarajevu održana prva Parada ponosa u Bosni i Hercegovini

U Sarajevu održana prva Parada ponosa u Bosni i Hercegovini

3 minuta za čitanje
0
204
Parada ponosa Sarajevo

Sarajevo, 8. septembar 2019. – U Sarajevu je bez ijednog incidenta završena prva bh. Povorka ponosa, na kojoj je učestvovalo više od hiljadu ljudi.

Član Organizacionog odbora prve Parade ponosa u BiH Branko Ćulibrk izjavio je da ne postoji institucionalna podrška pravima LGBTI osoba.

Još nemamo zakon o istopolnom partnerstvu. Trans osobama nije omogućen pristup zdravstvu. Ova povorka treba da služi kao primer zaštite prava LGBTI osoba od strane institucija i nadamo se da neće ostati na ovome danas“, rekao je Ćulibrk u obraćanju učesnicima Parade ponosa na Trgu BiH.

Prema njegovim rečima, pravo na slobodu izražavanja jedno od ljudskih prava koje je LGBTI osobama uskraćeno.

Bezbednost svakog pojedinca i pojedinke, naš fizički i emocionalni integritet, pretpostavka su slobodnog društva. Osvajajući javni prostor osećamo odgovornost da govorimo o svim potlačenima u bh. društvu“, poručio je Ćulibrk.

Članica Organizacionog odbora Lejla Huremović istakla je da današnja Povorka ponosaneće promeniti svet i da postoji puno osoba koji ni danas neće smeti reći svojima bližnjima ko su“.

Huremović dodaje da i takvim osobama ova povorka daje snagu da se može desiti promena.

Ponos. Dragi ljudi, od srca vam hvala što ste danas tu sa nama, danas, više nego ikada do sad, mi, lezbejke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne osobe prestajemo biti nevidljive“, kazala je Huremović.

U prvoj bh. Paradi ponosa učestvovalo je više od hiljadu ljudi, a među učesnicima su bili i američki, britanski i nemački ambasadori.

Skup je obezbeđivalo više od hiljadu policajaca, koji su potpuno blokirao centar grada, odnosno rutu kojom se kretala povorka.

Tokom skupa nije zabeležen nijedan incident.

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Konkurs za novinarsku nagradu “Srđan Aleksić”

Banjaluka, 18. septembar 2020. – Otvorene su prijave na konkurs za novinarsku nagrad…