Naslovna IT Bezbednost na internetu U Srbiji 85% dece na internetu više od sat dnevno

U Srbiji 85% dece na internetu više od sat dnevno

4 minuta za čitanje
0
622
dečak

U Srbiji oko 85% dece koja koriste internet na njemu svakodnevno provode više od sata, u mlađem uzrastu najviše vremena se provodi uz igrice, dok su tinejdžerima najzanimljivije društvene mreže, pokazalo je istraživanje Unicefa koje je predstavljeno 10. maja. Istraživanje je pokazalo da se oko 10. godine primetno produžava vreme koje deca provode na internetu. Četvrtina roditellja, obuhvaćenih istraživanjem, potvrdila je da su se zajedno sa svojim detetom suočili sa rizničnim i problematičnim situacijama na internetu.
 
Istraživanje Unicefa koje je sprovedeno je među 614 ispitanika, roditelja dece uzrasta od osam do 17 godina, pokazalo je da 17% roditelja smatra da veoma dobro poznaje internet, 46% "uglavnom dobro", a 31% "ne previše".
 
Statistika pokazuje da 85% dece poseduje sopstveni mobilni telefon, a svako drugo dete poseduje i sopstveni IT uređaj, PC, laptop ili tablet. Sa tih uređaja deca potpuno samostalno pristupaju internetu.
 
Interesovanje za korišćenje interneta raste kod starije dece, a oko 10. godine primetno se produžava vreme koje deca provode na internetu.
 
"Komunikacija na društvenim mrežama okupira starije uzrasne grupe, nakon 12 godine, a na uzrastu od 14 do 17 godina to je za 70% njih svakodnevna internet aktivnost", pokazalo je istraživanje.
 
Na opštoj listi roditeljskih briga i strahova internet je visoko kotiran, pa 65% roditelja smatra da je to nebezbedno mesto, a kao najveće rizike vide dostupnost neprikladnog materijala i kontakte sa nepoznatim osobama.
 
Istovremeno, 73% roditelja smatra da su njihova deca sposobna da se izbore sa rizicima i neprijatnim situacijama na internetu.
 
Zaključak i preporuka Unicefa je da roditelji treba da budu dovoljno edukovani i informisani kada je reč o internetu, a ključno je i razvijanje poverenja i razgovor sa decom, kako bi se predupredile potencijalne opasnosti interneta.
 
Zamenica direktora Unicefa u Sbiji Severine Leonardi istakla je da dostupnost neprikladnog sadržaja na internetu ne treba da prođe nekažnjeno, a da i sama dece treba da budu svesna rizika kojem se izlažu na internetu, da ga prepoznaju i o tome razgovaraju sa roditeljima.
 
"Roditelji treba da budu povezani sa svojom decom i da zajedno sa njima unapređuju svoje internet veštine, digitalnu pismenost i osvešćenost", kazala je Leonardi.
 
Jedan od zaključaka istraživanja Unicefa je i da škola treba da pruži podršku roditeljima i deci kada je reč o zaštiti na internetu, a oko 60% roditelja smatra da su škole ključna karika u tom lancu.

Izvor: Beta

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Bezbednost na internetu
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

“Future is NOW” ove godine online iz Beograda, Zagreba i Sarajeva

Beograd, 10. novembar 2020. – U Beogradu, Zagrebu i Sarajevu će se 19. i 20. novembra održ…